Baldur's Gate 3 game van het jaar bij Game Awards + veel nieuwe game-trailers

©Larian Studios

Baldur's Gate 3 game van het jaar bij Game Awards + veel nieuwe game-trailers
8 december 2023 om 10:44

De in België gemaakte game Baldur's Gate 3 is de game van het jaar geworden tijdens de jaarlijkse Game Awards. Daar zijn ook altijd nieuwe game-onthullingen, we zetten ze op een rij.

Baldur's Gate 3 nam het op tegen Marvel’s Spider-Man 2 en Alan Wake 2, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, Resident Evil 4 en Super Mario Bros. Wonder. Baldur's Gate verscheen al voor pc en PS5, en is per direct ook voor Xbox Series X|S. De winst van de Vlaamse gamestudio Larian onderstreept de groeiende game-industrie in Europa. Ook Alan Wake 2 is Europees: ontwikkeld door het Finse Remedy.

De Finnen gingen er voor Alan Wake 2 wel vandoor met de prijzen voor beste game-regie, beste verhaal, beste art direction Er was dit jaar ook een prijs voor de beste bewerking van een game als ander medium. Die prijs ging naar tv-serie The Last of Us van HBO, gebaseerd op de gelijknamige game. Andere genomineerden waren onder andere de Super Mario-film en de Castlevania-serie op Netflix. De prijs voor beste indie-game ging naar Sea of Stars, het beste indie-debuut is voor Cocoon. De beste muziek zat dit jaar in Final Fantasy XVI.

Aankondigingen: Blade en meer God of War

Tijdens de Game Awards zijn ook altijd aankondigen van nieuwe games of uitbreidingen van bestaande. Dit jaar waren er veel verrassingen, zoals de aankondiging van een Blade-game, over de gelijknamige half-vampier van Marvel. De game wordt ontwikkeld door Arkane Lyon, de studio achter de Dishonored-games en Deathloop. De ontwikkeling is nog maar net begonnen, en waarschijnlijk komt de game straks uit voor Xbox en pc.

Nog een verrassing: een gratis uitbreiding voor God of War Ragnarök. De DLC heet Valhalla en brengt Kratos en Mimir naar een reeks dungeons waar ze steeds verder proberen te komen. Het lijkt een roguelite te worden, waarbij je opnieuw moet beginnen aan je toch als je sterft. We zullen het snel genoeg weten, want de Valhalla-update verschijnt al op 12 december voor iedereen die God of War Ragnarök voor PS4 en PS5 heeft.

Nieuws van Kojima en makers No Man's Sky

Hideo Kojima is ook een graag geziene gast tijdens de game Awards. De maker van Metal Gear Solid en Death Stranding liet een teaser van een nieuwe game zien. Kojima maakt de game samen met regisseur Jordan Peele. Het gaat om een Xbox-game met de titel OD, die 'onderzoekt of je een overdosis angst kan krijgen' – eng dus. Verdere details ontbreken nog.

De makers van No Man's Sky komen met een nieuwe game: Light No Fire. Ook weer met procedurele generatie, oftewel een spelwereld die niet helemaal met de hand is gemaakt, maar wordt gegeneerd waar je bij staat. In No Man's Sky waren dat hele zonnestelsels, bij Light No Fire is het een fantasy-versie van de aarde die je samen met andere spelers verkent. Zeer gedetailleerd, enorm: de makers omschrijven het als 'de eerste echte open wereld', zonder grenzen. Verdere details volgen later.

Matthew McConaughey en twee broers

Een nieuwe Mass Effect-achtige game, van een studio van voormalig Mass Effect-ontwikelaars. Dat is Exodus, een ruimte-rpg waarin een soort tijd-buigen een rol lijkt te spelen. Acteur Matthew McConaughey ook trouwens – is 'ie nog gewend van Interstellar. Exodus laat zijn stijl alvast zien in deze cineastische trailer, en komt naar PS5, Xbox Series X|S en pc, datum nog onbekend.

En dan een remake van het ondergewaardeerde Brothers: A Tale of Two Sons. Twee broers gaan op reis om een medicijn te halen voor hun zieke vader, en moeten steeds samenwerken om puzzels op te lossen. Daarbij bestuur je als speler beide broers, wat voor allerlei vernieuwende mogelijkheden zorgt. De remake verschijnt al op 28 februari aanstaande voor PS5, Xbox Series X|S en pc.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.