Deze milieuvriendelijke accu houdt stroom vast met ouderwets tafelzout

© Aquabattery

Deze milieuvriendelijke accu houdt stroom vast met ouderwets tafelzout
11 december 2023 om 14:22

Flow-batterijen beloven een milieuvriendelijk en goedkoop alternatief te worden voor hedendaagse accu’s, maar kunnen niet lang stroom vasthouden. Een Nederlandse startup belooft dat probleem nu op te lossen met ouderwets keukenzout.

Het Nederlandse Aquabattery stelt grootschalige energie-opslag mogelijk te maken 'door simpelweg energie te bewaren in tafelzout en water'. Heb je meer opslag nodig, dan kun je extra tanks met zout water aan het systeem toevoegen.

Het systeem moet worden gebruikt bij zogeheten flow-batterijen, die de chemische reactie tussen twee speciale vloeistoffen gebruiken om stroom op te wekken. Deze batterijen kunnen grondstoffen gebruiken waarvan we er ontzettend veel hebben en die niet giftig zijn, wat ze een milieuvriendelijker alternatief maakt.

De hoop is dat zulke flow-batterijen ooit traditionele lithium-ion-accu’s gaan vervangen, maar er moeten nog grote stappen worden gezet om dat mogelijk te maken. Op het moment kunnen de nieuwe accu’s bijvoorbeeld voor slechts korte tijd een lading vasthouden.

Wekenlang stroom vasthouden

Aquabattery gaat samenwerken met het Noorse flow-batterij-bedrijf Statkraft, om in Delft het systeem te testen waarmee stroom langere tijd hiermee bewaard kan worden. In eerste instantie wordt gerekend op een energie-opslag van minstens acht uur, maar ze hopen dat dit oploopt naar 'meerdere dagen of zelfs weken'.

Afgelopen maanden werden grote stappen gemaakt bij de ontwikkeling van nieuwe batterijen. Eind november meldde een Zweedse producent dat ze een baanbrekende batterij hadden gemaakt die geen zeldzame aardmetalen nodig heeft.