©Pexels

Macron waarschuwt: AI-wet zet Europa op enorme achterstand

Macron waarschuwt: AI-wet zet Europa op enorme achterstand

12 december om 15:21

Door de onlangs afgeronde Europese AI-wet voor veilige kunstmatige intelligentie, zullen Europese techbedrijven snel achterlopen. Zo waarschuwt Franse president Emmanuel Macron.

Macron sprak over technologie in een fabriek van Airbus in Toulouse: "We kunnen besluiten om veel sneller en veel sterker te reguleren dan onze grote concurrenten, maar we reguleren dan dingen die we niet langer zullen produceren of uitvinden. Dat is nooit een goed idee."

Macron verwees in zijn toespraak naar de in Parijs gevestigde AI-start-up Mistral, dat acht maanden geleden is opgericht en nu al 2 miljard euro waard is door er vroeg bij te zijn met het bouwen van een AI-model.

Foundation models

Macron hekelt voornamelijk de regels over 'foundation models'. Dat zijn de AI-modellen die de technologie vormen achter generatieve kunstmatige intelligentie. Europa verplicht makers om transparant te zijn over welke data is gebruikt voor het trainen van de modellen en dat de modellen de auteursrechtwetgeving in Europa naleven.

Doorgaans zijn deze AI-modellen niet transparant. Het is bijvoorbeeld onduidelijk met welke data ChatGPT is getraind.

"Frankrijk is waarschijnlijk het grootste land op het gebied van kunstmatige intelligentie in Europa", stelt Macron. "We gaan nek aan nek met de Britten, maar zij zullen deze regulering op het gebied van foundation models niet hebben. Bovenal lopen we allemaal ver achter op de Chinezen en Amerikanen."

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.