©Google

Googles ChatGPT-killer blijkt toch niet zo slim: demo blijkt nep

Googles ChatGPT-killer blijkt toch niet zo slim: demo blijkt nep

8 december 2023 om 15:11

Google presenteerde eerder deze week zijn 'ChatGPT-killer' Gemini, een AI-model dat chatbot Bard veel slimmer moet maken. Nu blijkt dat toch tegen te vallen: veel van de demonstraties blijken overdreven of toch net wat anders in elkaar te zitten.

De presentatie van Gemini werd vergezeld door een indrukwekkende video waarin een gesprek wordt gevoerd. De kunstmatige intelligentie wordt via stemopdrachten gevraagd wat er te zien is op tekeningen die met een stift op papier worden gezet. De reacties van Gemini zijn razendsnel en elke keer correct.

Nu blijkt dat Google deze beelden flink heeft bewerkt. Wie in de beschrijving onder de video op YouTube kijkt, ziet daar dat de vertraging is verminderd en de antwoorden zijn ingekort.

Hoe het eruit zou kunnen zien

Maar dat is niet alles. Tegenover Bloomberg geeft Google toe dat er ook is gewerkt met tekstprompts en niet met een gesprek, zoals de video doet geloven.

Oriol Vinyals van Google Deepmind, waar Gemini wordt ontwikkeld, verdedigt deze keuzes in een bericht op het sociale netwerk X: "De video illustreert hoe de multimodale gebruikerservaring gebouwd met Gemini eruit zou kunnen zien. We hebben het gemaakt om ontwikkelaars te inspireren."

Gemini maakt veel fouten

In een persbericht stelt Google dat Gemini Pro in testen zes van de acht keer beter scoort dan ChatGPT 3.5 (de gratis versie van ChatGPT). Op X klagen gebruikers echter dat de nieuwe Bard nog veel simpele feitjes fout heeft.

Google Bard met Gemini Pro onder kap heeft bijvoorbeeld fout wie de Oscar-winnaars van 2022 zijn, en als de chatbot wordt gevraagd om een Frans woord met zes letters te geven, krijgen vragers 'amour' of 'fromage' terug – allebei geen woorden met zes letters.

Gemini rolt de komende tijd in verschillende fasen uit. Gemini Pro is vanaf nu beschikbaar in Google Bard, maar alleen in het Engels en niet in Europa. Begin 2024 komt er een betere versie van Gemini uit genaamd Gemini Ultra. Die is dan te gebruiken via Bard Advanced, een soort ChatGPT Plus.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.