©Google

Bouw Google-datacenter in Groningen gestart: 600 miljoen geïnvesteerd

Bouw Google-datacenter in Groningen gestart: 600 miljoen geïnvesteerd

14-12-2023 15:56 Laatste update: 16:18

Google heeft 600 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuw datacenter in Winschoten, gemeente Oldambt. De bouw is vandaag gestart.

Wethouder Erich Wünker van de gemeente Oldambt is blij met de komst van het project: "Het datacenter is van toegevoegde waarde als het gaat om data dienstverlening aan ook bedrijven in de directe regio. Daarnaast zorgt Google met de komst voor werkgelegenheid van enkele tientallen banen. Hopelijk lukt het Google een aantal daarvan ook lokaal/regionaal in te vullen.”

Het is niet het eerste project van de techgigant in ons land. In het Noord-Hollandse Middenmeer en het Groningse Eemshaven staan ook datacenters van Google. Op deze locaties werken bij elkaar 670 mensen. Google zegt de afgelopen tien jaar zo'n 3,8 miljard euro te hebben geïnvesteerd in Nederlandse datacenters.

Restwarmte en koeling

Google heeft als doel om in 2030 een netto nul-uitstoot te bereiken. Daarvoor wordt de restwarmte van het koelproces van het datacenter in Winschoten opgevangen om aan andere partijen te kunnen leveren. Ook krijgt het datacenter zonnepanelen op het dak.

Eerder investeerde Google 45 miljoen in de bouw van een waterzuiveringsinstallatie, die water uit het Eemskanaal verwerkt en levert aan bedrijven voor koeling. Ook het datacenter van Google in Eemshaven wordt op deze manier gekoeld.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.