©Epic Games

Apple niet, Google wel: Android Play Store is monopolie in Fornite-zaak

Apple niet, Google wel: Android Play Store is monopolie in Fornite-zaak

12-12-2023 10:23

Epic Games klaagde zowel Apple als Google al aan vanwege het vermeende monopolie dat de bedrijven hebben op hun appwinkels. Apple won die zaak tegen Epic Games, bij Google klinkt het oordeel anders: monopolist.

Google heeft een monopolie als het aankomt op de koppeling van de Google Play Store aan de Google-betaalsystemen. Dat oordeelt de Amerikaanse federale rechtbank, meldt The Verge. De werkwijze van Google is volgens de rechtbank illegaal, en zou de onderlinge concurrentie belemmeren. In de zaak wordt ook Project Hug genoemd: een intern programma waarbij Google honderden miljoenen dollars aan game-ontwikkelaars betaalde, om te zorgen dat zij Epic Games niet achterna gingen, en wél in de Play Store zouden blijven.

Hoe zat het ook alweer?

Al jaren heeft Epic Games ruzie met zowel Apple als Google. Aanleiding is de 30 procent commissie die app-makers moeten betalen over in-app-aankopen. Over het virtuele geld in Fortnite bijvoorbeeld: Apple en Google pakten daar een percentage van en dus had Epic Games ofwel minder inkomsten, of moest het de prijs verhogen. Het bedrijf koos voor de verboden derde optie: een eigen betaalsysteem gebruiken.

Dat schoot Apple en Google beiden in het verkeerde keelgat, waardoor beide bedrijven Fornite uit hun appwinkels gooiden. Rechtszaken volgden en Apple kwam daar tot nu toe goed uit. In 2021 werd Apple al in het gelijk gesteld, in een hoger beroep eerder dit jaar kreeg Apple opnieuw gelijk.

Waarom verliest Google waar Apple won?

Google trekt nu dus wel aan het kortste eind: wat is er anders? Nou, bij deze zaak was een jury betrokken, niet alleen een rechter. En voor die jury leek dat semi-geheime Project Hug de doorslag: Google betaalde geld aan Epic-concurrenten om herhaling te voorkomen – dat riekt volgens de jury naar machtsmisbruik.

De rechter moet nu bepalen wat er verder gebeurt. Het gaat Epic Games niet per se om het geld: het bedrijf wil dat de rechter duidelijk maakt dat elke appmaker voortaan de volledige vrijheid heeft om op Android eigen appwinkels of betaalsystemen te gebruiken.

Google gaat in hoger beroep

Google gaat in beroep tegen de uitspraak. Een topman van het bedrijf stelt dat de Play Store wel degelijk concurrerend is, met bijvoorbeeld de Apple App Store. Ook zijn er op Android al wel andere appwinkels beschikbaar, aangezien Android het zogenoemde side-loaden van apps wel toestaat. Ondanks die mogelijkheid blijft de Play Store de belangrijkste appwinkel, mogelijk mede omdat elk Android-apparaat wordt verkocht met de winkel voorgeïnstalleerd.

Het is niet niet bekend of deze federale uitspraak gevolgen heeft voor de eerdere uitspraken rond de Apple App Store.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.