Populairst op Wikipedia in 2023? Niet Barbie of Taylor Swift maar deze online-hit

©Pexels

Populairst op Wikipedia in 2023? Niet Barbie of Taylor Swift maar deze online-hit
14 december 2023 om 19:00
Laatste update: 14 december 2023 om 19:02

Weer een leuke jaarlijst: Wikipedia heeft zijn meest bekeken artikelen van 2023 gedeeld. Voorspelbaar stonden artikelen over Oppenheimer, de Barbie-film, Taylor Swift en overleden beroemdheden hoog op de lijst. Verrassend genoeg stond bovenaan de lijst ChatGPT, de AI-chatbot ontwikkeld door OpenAI.

OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, is dit jaar flink gegroeid. Sinds de introductie van de gratis online chatbot is er veel aandacht voor AI en welke implicaties kunstmatige intelligentie kan hebben. Veel bedrijven hebben dit jaar een AI-versie van hun diensten uitgebracht. Met kop en schouders staat ChatGPT bovenaan de lijst met AI-diensten in de jaarlijst van Wikipedia. De chatbot is 49,4 miljoen keer opgezocht op de site.

De meest gezochte levende persoon dit jaar is Taylor Swift, met 19,4 miljoen zoekresultaten. Swift is dit jaar begonnen met haar wereldwijde Era’s Tour en verbreekt streamingrecord na -record. J. Robert Oppenheimer heeft heeft 25,6 miljoen zoekpogingen op zijn naam staan door de film Oppenheimer, geregisseerd door Christopher Nolan - die tevens ook op plek 5 staat met 28,3 zoekresultaten. Ondanks het grotere succes op het doek staat de Barbie-film onder Oppenheimer op plek 13, een plek lager dan Swift. 

Het jaar van de chatbots

ChatGPT is niet de enige AI-chatbot. Microsofts Bing begon in februari met het integreren van AI in zoekopdrachten en opende zich in mei voor meer gebruikers. Daarna volgde ook Google Bard.

ChatGPT kwam vorig jaar niet voor in de lijst met populaire Wikipedia-items, omdat het toen nog maar een paar weken oud was. Vorig jaar stond er geen kunstmatige intelligentie op de Wikipedia-lijst, dat is nu wel anders. 

Minder dan vorig jaar

Het is een heel ander onderwerp dan het meest bekeken Wikipedia-artikel van vorig jaar: Jeffrey Dahmer. Dahmer is in 2022 meer dan 54 miljoen keer opgezocht op Wikipedia. In hetzelfde jaar kwam de spraakmakende Netflix-serie uit genaamd: Dahmer. In de miniserie volg je het leven van de seriemoordenaar en hoe hij zijn slachtoffers uitzocht.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.