© MingYang Smart Energy

Nieuwe grootste windmolen kan een orkaan aan en geeft energie aan 100.000 huizen

Nieuwe grootste windmolen kan een orkaan aan en geeft energie aan 100.000 huizen

14 december om 20:19
Laatste update: 14 december om 21:41

MinYang Smart Energy heeft de eerste windmolen aangekondigd die tyfonen kan doorstaan. Dat maakt hem geschikt voor plaatsen waar het risico op tyfonen hoog is. En het is ook nog eens de grootste windturbine tot nu toe.

Nu het klimaatprobleem steeds urgenter wordt, wordt er overal ter wereld ingezet op duurzame energie. Windmolens helpen daar enorm bij, omdat ze in tegenstelling tot zonnepanelen dag en nacht energie kunnen leveren. Bijna iedereen is het er alleen wel over eens dat windturbines enorme gedrochten zijn, dus we zien ze liever niet. De oplossing? Windmolenparken op zee.

Bestand tegen tropische storm

Maar op zee krijgen deze windmolens wel heel wat te verduren, zeker in een gebied waar het risico op tropische stormen hoog is. Daarom heeft het Chinese bedrijf MinYang Smart Energy een nieuwe windmolen ontwikkeld die bestand is tegen categorie-17 tyfonen. Dit zijn tyfonen met een windsnelheid vanaf maar liefst 200 km/h: de zwaarste soort ter wereld. Het bedrijf gebruikt hiervoor een 'actieve anti-tyfoontechnologie', hoewel ze niet prijsgeven hoe het precies werkt.

Gigantische wieken

De windmolen is in staat om 66 duizend ton aan CO2 te besparen en energie te leveren voor bijna 100.000 huishoudens, zegt het Chinese bedrijf in zijn persbericht. Daar heeft het wel gigantische wieken voor nodig van net geen driehonderd meter. Die zullen over een oppervlak van negen voetbalvelden in het verticale vlak draaien.

Met deze cijfers en de mogelijkheid om 18 Megawatt te leveren, is deze windmolen tot nu toe de grootste. Maar het bedrijf weet van geen stoppen: het heeft al een design voor een nieuwe windmolen liggen met wieken die even groot zijn als de Eiffeltoren. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.