©New World Wind

Vergeet windmolens: draait jouw huis straks op 'windbomen' met kleine turbines?

Vergeet windmolens: draait jouw huis straks op 'windbomen' met kleine turbines?

12-11-2023 21:17 Laatste update: 13-11-2023 19:56

Techneuten zoeken constant naar innovatieve manieren om de energietransitie te versnellen. Het Franse bedrijf New World Wind denkt dat 'windbomen' met mini-turbines een deel van de oplossing kunnen zijn.

Het bedrijf ontwikkelde de Aeroleaf, een turbine met twee bladen die rond een verticale as draaien. Ook ingebouwd is een 'microgenerator' om de opgevangen energie om te zetten naar elektriciteit. De apparaten zijn doelbewust ontworpen om op boombladeren te lijken en kunnen volgens de maker overal geïnstalleerd worden. 

Een aantal van die bladeren kunnen op een metalen boom worden geïnstalleerd. Op die manier kan in een stad groene energie worden gegenereerd, zonder ‘visuele vervuiling’, zegt Luc Eric Krief, ceo van New World Wind, aan Yahoo! News. De 'windbomen' van het bedrijf kunnen qua kleur worden aangepast, zodat ze opgaan in de omgeving waarin ze zich bevinden.

Stil en compact

De windbomen zijn volgens Krief eenvoudig te installeren. Ze hoeven niet te worden aangesloten op het stroomnetwerk, maar geven een gebouw rechtstreeks elektriciteit. Door hun kleine omvang - ze zijn 5 tot 10 meter hoog - kunnen ze geplaatst worden op locaties waar geen plaats is voor normale windturbines. Ook wekken ze geruisloos energie op, een ander voordeel vergeleken met luide windmolens.

Hoeveel wekken ze op?

De huidige versie van de Aeroleaf heeft een vermogen van zo’n 300 watt. Het bedrijf biedt ook een hybrideversie aan, die ook is uitgerust met een zonnepaneel. De hybride-Aeroleaf heeft een vermogen van 336 watt. 

Binnenkort wil het bedrijf een geüpdatete versie uitbrengen. Die zou drie keer zoveel energie kunnen opwekken. Op een jaar zou één Aeroleaf theoretisch gezien maximaal 1000 kilowattuur (kWh) kunnen opwekken, bij een constante windsnelheid van 12 meter per seconde, of 43 kilomter per uur. Een volledige boom bevat 36 bladeren. Het bedrijf denkt echter dat de maximale capaciteit nooit volledig zal benut worden. Het schat dat een WindTree op een jaar tijd 1800 kWh zal kunnen opwekken, genoeg om een huishouden van stroom te voorzien, bij gemiddelde windsnelheden. 

Al 130 geïnstalleerd

Het bedrijf heeft intussen al 130 WindTrees geïnstalleerd in Europa, de VS en Azië. Tot nu toe zijn het vooral bedrijven die ze aankopen. De apparaten zijn namelijk niet goedkoop. Een enkele Aeroleaf kan je kopen vanaf 695 euro, of 994 euro voor de hybride-versie. Een volledige windboom kost ruim 50.000 euro.

Lees meer nieuws over energie.

Volg ook ons WhatsApp-kanaal om niks te missen.