TikTok verbiedt gebruikers ze aan te klagen om schade ouder dan een jaar

© Unsplash

TikTok verbiedt gebruikers ze aan te klagen om schade ouder dan een jaar
16 december 2023 om 13:00

TikTok heeft deze zomer in alle stilte belangrijke aanpassingen gemaakt aan zijn gebruiksvoorwaarden in de VS. Daardoor zou het moeilijker kunnen worden voor TikTok-gebruikers om juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf.

TikTok-gebruikers kunnen in de VS geen geschillen meer oplossen via private rechtspraak, maar moeten deze indienen bij een van twee rechtbanken in Californië. Dat betekent dat je niet meer direct bij TikTok terechtkunt als het om juridische zaken gaat. Daarnaast is er een nieuwe regel die vereist dat alle juridische klachten binnen een jaar na het vermeende letsel worden ingediend, waardoor gebruikers geen oudere claims meer kunnen maken. 

Deze veranderingen zouden het moeilijker maken voor gebruikers om juridische stappen te ondernemen tegen het bedrijf. Dat vertelden experts aan The New York Times. Een van hen, Kyle Roche, vertegenwoordigt meer dan 1000 minderjarigen en hun ouders/verzorgers. Hij zegt dat zijn cliënten onmogelijk konden instemmen met de veranderingen, aangezien ze minderjarig zijn. Roche en andere advocaten betwisten om die reden de veranderingen die TikTok heeft toegebracht aan zijn beleid.

TikTok onder druk

TikTok probeert op zijn beurt met deze verandering om wat druk van de ketel te halen. Vorig jaar kondigden veertig procureurs-generaal in de VS aan dat ze gaan onderzoeken of TikTok de geestelijke gezondheid van minderjarigen schaadt als gevolg van misleidend of oneerlijk gedrag. 

Dat komt bovenop een uitspraak uit november, waarin een federale rechter besloot dat tientallen rechtszaken van consumenten tegen TikTok mogen doorgaan. Hetzelfde geldt voor andere sociale media zoals Snapchat en Facebook. In die zaken worden de bedrijven er wederom van beschuldigd schadelijk te zijn voor kinderen. De socialmediareuzen hadden een verzoek tot verwerping ingediend, maar dit werd niet aanvaard.

Wat nu?

De kans is groot dat de nieuwe gebruiksvoorwaarden niet aanvaard zullen worden. Dat vertelde Omri Ben-Shahar, professor recht aan de Universiteit van Chicago, aan The New York Times. Ook Roche is daarvan overtuigd. Hij wil alsnog via private rechtspraak klachten indienen namens zijn cliënten.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.