©Unsplash

Nederlands bedrijf gaat viral met zonnepaneel-dakpannen

Nederlands bedrijf gaat viral met zonnepaneel-dakpannen

17 december 2023 om 18:34
Laatste update: 18 december 2023 om 10:21

Tesla had er tot nu toe weinig geluk mee, maar het Nederlandse bedrijf De Solar Company uit Finsterwolde doet het beter. Het plaatst dakpannen van het WeVolt-systeem van Wienerberger die eigenlijk mini-zonnepanelen zijn. Als een soort kliklaminaat met bedrading worden de dakpannen in een TikTok-video handig op een dak bevestigd. En dat al 27,7 miljoen mensen hebben bekeken hoe De Solar Company deze innovatieve dakpannen plaatst.

Normale zonnepanelen worden bovenop dakpannen geïnstalleerd, maar zonnepaneel-dakpannen zijn een combinatie van die twee. Het gaat om glazen dakpannen die met enphase micro-omvormers zorgen dat de energie van de zon kan worden gebruikt in en om het huis. Het WeVolt-systeem bestaat al langer, maar gaat door de video op TikTok nu volledig viral.

Authentieke en innovatieve dakpannen

De zonnepaneel-dakpannen worden ook wel zonnedakpannen genoemd en zijn er om via zonlicht op een duurzame manier energie op te wekken, zonder dat je dakpannen op het huis ziet liggen. Het dak ziet er authentiek uit, omdat de bekende dakpanstructuur in stand blijft. De dakpannen hebben stekkers die je plug-and-play verbindt en via een app zie je hoe je dakpannen presteren. 

@de_solar_company 𝗗𝗲 𝗸𝗿𝗮𝗰𝗵𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘇𝗼𝗻 𝗼𝗻𝘁𝗱𝗲𝗸𝗸𝗲𝗻? Dat doe je met jouw eigen zonnedak óf zonnepanelen! ☀️ Wij komen graag bij jou langs om deze vakkundig te installeren! Meer weten? ➡️ www.desolarcompany.nl #fypシ #zonnepanelen #zonneenergie #solar #solarsystem ♬ All Eyes On Me - Instrumental - Dj Belite

Zonnedakpannen liepen enkele jaren geleden wat imagoschade op toen werd gemeld dat de zonnepaneel-dakpannen van Tesla in brand vlogen. De in 2016 aangekondigde dakpannen zouden op een brandgevaarlijke manier worden geïnstalleerd en ook hebben gezorgd voor diverse branden, iets dat door zowel Amazon als Walmart werd gemeld. Tesla maakt gebruik van Amphenol-connectoren en die zouden mogelijk problemen veroorzaken. 

Tesla's Solar Roof

Tesla is overigens niet helemaal zelf met de duurzame 'Solar Roof'-dakpannen gekomen: het kocht paneelinstallateur SolarCity om hierbij te helpen. Maar het schijnt bij de presentatie ervan wel de waarheid wat te hebben verdraait: de dakpannen die in 2016 op een dak werden getoond, waren nep. Het bleek ook moeilijk voor Tesla en SolarCity om de productie bij te benen. Inmiddels is het echter juist andersom: er zouden niet genoeg zonnepaneel-dakpannen worden verkocht, aldus Wood MacKenzie.

Hoe het er nu voor staat met de verkoop en installatie van Nederlandse zonnedakpannen, dat is de redactie niet bekend, maar in ieder geval helpt een video die zo hard viral gaat wel om mensen te laten inzien dat dit een optie kan zijn om duurzamer aan energie te komen, zonder daarbij af te doen aan het uiterlijk van hun woning.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.