©Philips

Na 1 jaar poetsen: is de beste slimme tandenborstel van Philips of Oral-B?

Na 1 jaar poetsen: is de beste slimme tandenborstel van Philips of Oral-B?

25-12-2023 09:55

De slimste tandenborstels van Philips en Oral-B vechten al een jaar in de badkamer van Rutger om de titel: fijnste tandenborstel. Wie wint? De Oral-B iO 9S of de Philips Sonicare Prestige?

In 2021 begon ik te poetsen met de duurste tandenborstel van Oral-B, de iO 9S. De app heb ik al jaren niet meer gebruikt, want ik neem mijn telefoon niet mee naar de badkamer en ik wil graag 2 minuten niet op een scherm staren. Maar mijn poetsgedrag is behoorlijk verbeterd. Door de slimme meldingen poets ik mijn gebit nu gelijkmatiger en langer. Kinderachtig genoeg wil ik graag de smile met de twee sterretjes in de ogen na een poetsbeurt en let ik dus beter op wat ik aan het doen ben.

Het schijnt dat veel mensen zonder na te denken vooral één kant bovenin goed poetsen en de rest grotendeels vergeten. Ik was dus prima tevreden met de iO 9S, maar kon hem vanwege de prijs (ruim 230 euro) niet echt aanraden. Veel van de andere iO-producten kosten 2 tot 3 keer zo weinig en geven dezelfde indicaties. Een aanrader dus die iO, maar met een paar kanttekeningen.

Philips Sonicare

Tijd voor een nieuwe uitdager dus: de Philips Sonicare Prestige. In sjiek zwart en voor iets over de 200 euro te koop. Op het eerste gezicht is er meteen één groot voordeel. De draadloze lader van de Philips heeft een kunststof verwijderbaar kapje die je eenvoudig schoon kunt maken. De Oral-B lader moet je uit het stopcontact halen om voorzichtig schoon te maken. Die gooi je niet in de vaatwasser. Ook de reishoes die meegeleverd wordt is fraaier dan die van Oral-B.

De Prestige heeft echter niet het mooie ingebouwde display van de iO en kan me dus ook niet vriendelijk tegemoet lachen als ik het goed gedaan heb. Ook de indicatie van de batterij met een paar stipjes is minder precies dan de Oral-B. Het poetsen gaat echter met wat minder geweld en dat bevalt wel bijzonder.

De apps doen beide ongeveer hetzelfde en kunnen je helpen om te zien waar je wel en niet goed gepoetst heb. Als je de telefoon op zak hebt in de badkamer en bereid bent een app op te starten voor je gaat poetsen, kan dat handig zijn. Maar beide doen ze vrijwel hetzelfde.

Welke kiezen?

Na een half jaar beide getest te hebben, moet ik zeggen dat het schermpje van de Oral-B voor mij het grootste verschil maakt tussen de twee. Maar als ik reis neem ik liever de Philips mee. Een klein voordeel voor de Oral-B dus. Maar als je geen applaus hoeft na het poetsen, bespaar je dan een paar centen en koop de Philips.

Lees meer tech-nieuws.