©Bird

Na VanMoof en QWIC is nu ook het bedrijf achter e-bike-maker Bird failliet

Na VanMoof en QWIC is nu ook het bedrijf achter e-bike-maker Bird failliet

20-12-2023 10:49 Laatste update: 19:05

Het Amerikaanse moederbedrijf van e-bikemaker Bird heeft in de VS gedeeltelijk faillissement aangevraagd. Het in Nederland gevestigde Europese dochterbedrijf is niet getroffen door de stap.

Bird heeft in de VS gedeeltelijk faillissement aangevraagd, meldt het bedrijf. Daarbij valt niet het volledige bedrijf om, maar kan onder bepaalde voorwaarden worden gewerkt aan een herstructurering. Het bedrijf ging eind 2021 naar de beurs voor een waarde van 2 miljard dollar, maar was een jaar later nog maar 70 miljoen dollar waard. Afgelopen september werd Bird zelfs van de beurs van New York geschrapt.

Onder het gedeeltelijke faillissement kan Bird zijn dagelijkse werk voortzetten, terwijl het met zijn kredietverstrekkers werkt aan het verkopen van zijn activa. Het idee is dat de onderdelen van Bird meer waard zijn als het bedrijf blijft draaien. De kredietverstrekkers zullen de komende maanden het eerste bod openen, om een biedingenstrijd naar de bodem te voorkomen. De overgebleven romp van Bird kan dan dus door, maar in welke hoedanigheid dat uiteindelijk gebeurt, is nog niet helder.

Europese tak niet getroffen

Bird benadrukt dat zijn Europese tak, Bird Rides Europe B.V, niet is getroffen door het faillissement. Vooral in Nederland kennen we Bird als e-bikeverkoper, met fietsen die doen denken aan de modellen van VanMoof. Daarmee ontspringt het Europese Bird dus de faillissementsdans die concurrenten VanMoof en QWIC het afgelopen jaar wel trof.

Wereldwijd werd Bird vooral groot met elektrische deel-steps en fietsen. In tal van Europese en Amerikaanse steden biedt Bird zijn fietsen en steps aan. De steps ontbreken in Nederland natuurlijk, aangezien die hier op de openbare weg nog steeds niet zijn toegestaan.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.