©Lightyear

Nederlandse zonne-automaker Lightyear strikt Koreaanse investeerder na doorstart

Nederlandse zonne-automaker Lightyear strikt Koreaanse investeerder na doorstart

21-12-2023 09:42

Lightyear, de Nederlandse maker van auto's met zonnepanelen, ging eerder dit jaar failliet maar maakte een doorstart. Nu krijgt de automaker een miljoeneninvestering van twee Zuid-Koreaanse bedrijven die al actief zijn in de auto-industrie.

Lightyear heeft al sinds begin dit jaar, voor alle malaise, contact met de Zuid-Koreaanse investeerders. "We zijn verheugd om Sunbo Angel Partners en Lighthouse te verwelkomen als strategische investeerders. Onze relatie begon begin dit jaar op de CES in Las Vegas en onze interacties in zowel Nederland als Zuid-Korea hebben een diepere relatie vergemakkelijkt", zegt Lex Hoefsloot, CEO van Lightyear. De topman denkt dat de investering de toegang tot de sterke Zuid-Koreaanse autosector zal verbreden.

Investerder Sunbo Angel Partners heeft sinds zijn oprichten in 2016 in ruim 120 nieuwe techbedrijven geïnvesteerd, met name op gebieden van duurzaam vervoer en ruimtevaart. Lightyear richt zich natuurlijk op duurzaam vervoer, met zijn auto's die door het zonnedak veel minder vaak opgeladen hoeven te worden. Bovendien zijn de auto's van Lightyear zeer aerodynamisch, voor een lager verbruik. De zonneauto Lightyear 0 werd zelfs de meest aerodynamische productieauto ter wereld, na tests in windtunnels op basis van de standaardrichtlijn WLTP.

Bedrijf ging failliet en maakte doorstart

Eerder dit jaar ging Lightyear echter failliet, nadat het bedrijf al snel was gestopt met de productie van de Lightyear 0. De nadruk moest komen op het nieuwe model, de Lightyear 2. Maar het mocht niet zo zijn: het bedrijf ging failliet, en ging na een verkoop van veel activa in afgeslankte vorm door.

Eerder zei Lightyear al dat de ontwikkeling van de Lightyear 2 daarom in de ijskast is gezet: Lightyear zou zich vooral gaan richten op het maken van zonnedaken voor auto's van andere fabrikanten.

Met de bekendmaking van de investering wordt in het midden gelaten of Lightyear nou zelf weer aan zijn auto gaat werken, of eerst blijft inzetten op dat zonnedak.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.