© Pexels

Zo kunnen datacenters je huis verwarmen

Zo kunnen datacenters je huis verwarmen

21-12-2023 23:02 Laatste update: 22-12-2023 19:23

Hoewel we er steeds meer van nodig hebben, worden datacenters vaak niet met open armen ontvangen. Zo was er een tijd gedoe over de komst van een enorm datacenter van Meta in Zeewolde, dat er uiteindelijk niet is gekomen. Maar steeds meer datacenters hebben nu iets bedacht om ze gewilder te maken voor de omgeving: ze leveren warmte.

Met de komst van AI zijn er veel nieuwe datacenters nodig die veel hitte produceren doordat de computers erin hard aan het werk zijn. Normaal wordt al die hitte gewoon het gebouw uitgeleid en is dat het einde van het verhaal. Maar nu worden datacenters vaker aangesloten op warmtenetwerken. Zo verwarmt Meta’s datacenter in het Deense Odense ongeveer 11.000 huizen.

Helaas kan de warmte van de datacenters niet direct worden gebruikt, maar moet het eerst nog door een tussenpartij 'geboost' worden. In het bovenstaande geval van Meta wordt lucht met een temperatuur rond de 27 graden Celsius geleverd, die nog zo’n 50 graden warmer gemaakt wordt door de energieleverancier. Vervolgens kan de lucht naar huizen gepompt worden.

Klimaatdoelen

Dit is duidelijk een win-winsituatie. De omgeving krijgt verwarming voor een stabielere (maar niet per se lagere) prijs dan bij verwarming door fossiele brandstoffen. In sommige gevallen geeft een datacenter de warmte zelfs gratis weg, zoals Amazon doet in Dublin.

Bovendien is het goed voor de techgiganten zelf, omdat zij geld verdienen aan warmte die anders verloren zou zijn gegaan. En zelfs als ze de warmte gratis weggeven, helpt dat om hun klimaatdoelen te halen.

Grootste warmtesysteem ter wereld

Steeds meer datacenters experimenteren nu dus met dit concept. In Finland is Microsoft bezig met waarschijnlijk het grootste warmtesysteem vanuit een datacenter ter wereld. Dit datacenter zal ook AI-systemen bevatten, die zoveel energie kosten om te laten draaien dat het water dat eruit komt vijf graden warmer is dan bij Meta's datacenter.

Lees meer nieuws over energie.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.