©Rockstar Games

GTA 6-hacker krijgt levenslang 'tbs', want 'ik zou het zo weer doen'

GTA 6-hacker krijgt levenslang 'tbs', want 'ik zou het zo weer doen'

22-12-2023 10:54

De 18-jarige Britse hacker Arion Kurtaj, die vorig jaar als eerste beelden van GTA 6 naar buiten bracht, is veroordeeld tot levenslang in een beveiligd ziekenhuis. Kurtaj dreigt namelijk meteen weer door te gaan met zijn hack-praktijken.

Inmiddels weten we dankzij de trailer dat GTA 6 zich afspeelt in en om Vice City, met voor het eerst een vrouwelijk personage als één van de hoofdrolspelers. Een jaar geleden kwam dat nieuws ook al naar buiten, toen hacker Kurtaj 90 interne video's van Rockstar Games op straat gooide. Ook probeerde hij Rockstar-personeel te chanteren, en dreigde nog meer gevoelige informatie rond de game te verspreiden.

Kurtaj wordt nu veroordeeld tot gedwongen verblijf in een beveiligd ziekenhuis, meldt de BBC. De hacker zou lijden aan een vorm van 'acuut autisme' en moet in hechtenis blijven totdat artsen hem niet meer gevaarlijk achten. Kurtaj is schuldig bevonden aan 12 aanklachten, waaronder fraude en chantage.

De jonge hacker blijft vastzitten, omdat hij bij een mentale screening "steeds duidelijk maakte dat hij zo snel mogelijk weer naar de cybercrime wil terugkeren". "Hij is hoog gemotiveerd", aldus de artsen. De details van de zaak maken het echter nog veel gekker.

Hacker zat al vast tijdens hack

Kurtaj maakt dus deel uit van hackerscollectief Lapsus$, dat in 2021 en 2022 bekend werd met grote hacks. Kurtaj werd destijds al gepakt voor een hack op Nvidia, en kwam op borgtocht vrij. Hij werd toen in een hotel vastgehouden, onder politiebewaking. Apparaten werden afgenomen, maar men vergat de Amazon Firestick in zijn tv. Met dat apparaatje en een smartphone die hij wist te bemachtigen, pleegde Kurtaj de roemruchte hack op Rockstar Games. Inderdaad, terwijl de agenten buiten zijn deur stonden.

Rockstar zegt 5 miljoen dollar te hebben besteedt om de hack te boven te komen. In totaal heeft Lapsus$ voor zeker 10 miljoen dollar aan schade toegebracht aan onder meer Rockstar, Nvidia en Uber. Een 17-jarig lid van de hackersgroep is ook veroordeeld, en wordt 18 maanden vastgehouden. Hij mag daarbij geen VPN-diensten gebruiken, omdat de rechter de jonge hacker zich schuldig heeft gemaakt aan een "onprettig en angstaanjagend patroon van stalking en lastigvallen" van twee vrouwen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.