Websites van de overheid eindigen straks op '.gov.nl'

Websites van de overheid eindigen straks op '.gov.nl'

22-12-2023 16:53 Laatste update: 16:57

Het kabinet heeft een principebesluit genomen om het domein '.gov.nl' te gebruiken voor overheidswebsites. 

Voordat de aanpassing van de domeinen wordt doorgevoerd, zal het kabinet een uitvoeringstoets doen om er achter te komen wat de financiële en organisatorische gevolgen zijn. Het is daarom nog niet duidelijk wanneer de websites deze extensie krijgen.

Een unieke extensie is bedoeld om phishing tegen te gaan. Eerder dit jaar werd er door experts gepleit voor herkenbare domeinnamen van overheidswebsites om de veiligheid te verbeteren. Uit onderzoek bleek toen dat Nederlanders liever '.overheid.nl' dan '.gov.nl' zouden willen.

Naast de aanpassing van de dominen, werkt het kabinet ook aan het Register Internetdomeinen Overheid waar je kunt controleren of een website echt van de overheid is.

Generatieve kunstmatige intelligentie

Het nieuws is onderdeel van een verzamelbrief digitalisering, waar het demissionair vrijdag een besluit over heeft genomen. In deze brief staat ook dat er in januari 2024 een kabinetsbrede visie op het gebruik van generatieve kunstmatige intelligentie verschijnt.

In een voorlopig standpunt stelde staatssecretaris Alexandra van Huffelen eerder deze maand dat toepassingen zoals ChatGPT, Bard en Midjourney niet zijn toegestaan voor Rijksorganisaties, omdat deze toepassingen niet aantoonbaar aan de wet rond privacy en auteursrecht voldoen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.