© Hövding

Fiets-airbag bleek geen succes: de fabrikant gaat nu over de kop

Fiets-airbag bleek geen succes: de fabrikant gaat nu over de kop

27-12-2023 21:45 Laatste update: 23:48

De Zweedse fabrikant van fiets-accessoires Hövding heeft zijn faillissement aangevraagd. Het bedrijf was vooral bekend voor zijn draagbare airbags voor fietsers.

Hövding produceerde een opvallende opblaasbare fietshelm. De helm beschermde gebruikers door middel van een gaspatroon dat bij een val in een fractie van een seconde een airbag vulde met lucht. Het bedrijf wijst met de vinger naar de Zweedse autoriteiten als oorzaak van het faillissement.

Het Zweedse consumentenbureau vaardigde op 1 november 2023 een tijdelijk verkoopverbod uit op de opblaasbare helmen. Reden daarvoor waren klachten over kwaliteitsgebreken, slechte accu’s en een matige klantenservice. Uiteindelijk werd het verkoopverbod op 15 december permanent verlengd en moest de nieuwste versie, de Hövding 3, worden teruggeroepen.

Negatieve publiciteit was de doodsteek

Hövding was het niet eens met die beslissing en ging in beroep. Het bedrijf kreeg gelijk: de Hövding 3 mocht weer op de markt komen. De negatieve publiciteit deed het bedrijf echter de das om, ondanks de beslissing. Dat meldt het bedrijf in een bericht op zijn website.

De helmen van Hövding waren ook in Nederland te koop. Voor de nieuwste versie betaalde je 349 euro. Volgens het bedrijf kan je ze blijven gebruiken. Echter zullen er geen software-updates meer worden uitgevoerd. Het bedrijf zegt geen verantwoordelijkheid op te nemen als er toch iets misloopt. 

Lees meer nieuws over fietsen.