Oud-VanMoof-klanten met aanbetaling en fietsenmakers hebben pech: geld is echt op

©VanMoof

Oud-VanMoof-klanten met aanbetaling en fietsenmakers hebben pech: geld is echt op
8 december 2023 om 11:16

De rij schuldeisers die nog geld terug wil van VanMoof heeft pech. De nieuwe eigenaar heeft geen verplichtingen en de curatoren ‘achten het uitgesloten dat er in de toekomst een uitkering kan worden gedaan’.

VanMoof ging dit jaar failliet en werd overgenomen en doorgestart. Daarbij was al duidelijk dat iedereen die lopende zaken had met het oude VanMoof gewoon pech had. Garanties, uitstaande leveringen, schulden: de nieuwe eigenaar is er niet verantwoordelijk voor, en dus zullen ze niet betaald worden: de curatoren achten zo'n betaling uitgesloten.

Dat geldt bijvoorbeeld voor klanten die al een aanbetaling hadden gedaan voor een nieuwe VanMoof-fiets, maar die nog niet hebben gekregen. Die zijn hun geld kwijt, net als fietsenmakers die garantie-reparaties voor VanMoof uitvoerden en daarvoor nog betaald moesten worden: pech gehad. Dat schrijven curatoren Padberg en De Wit vrijdag in hun tweede verslag over het faillissement van VanMoof, meldt Het Parool.

43 miljoen euro

In totaal gaat het om totale claim van 43 miljoen euro van al die klanten, fietsenmakers, leveranciers en andere schuldeisers. Die komen allemaal na de Belastingdienst , die al 12,6 miljoen euro hebben geclaimd van VanMoof, en na het UWV. Die instantie betaalde zes weken de lonen toen VanMoof in zwaar weer zat, en moet nog met een bedrag komen.

En dan kan de schuld ook nog verder oplopen, als ook claims van investeerders en geldschieters in kaart worden gebracht. Al die miljoenen kunnen nooit worden terugbetaald met wat is overgebleven na het faillissement. Dat is 1,8 miljoen euro van de verkoop van het merk VanMoof aan McLaren, en dan nog wat geld van de verkoop van de inboedel van VanMoof. Dat zal volgens de curatoren niet eens genoeg opleveren voor de Belastingdienst en het UWV, laat staan voor klanten.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.