Deze elektrische tong kan de juiste wijn aanraden

©Pexels

Deze elektrische tong kan de juiste wijn aanraden
29 december 2023 om 10:01

Onderzoekers hebben een elektrische tong ontwikkeld die zo goed smaken herkent, dat de tong zelfs een goede wijn kan aanraden.

De tong kan via vier sensoren zout, zuur, zoet en bitter onderscheiden, en is ontwikkeld door onderzoekers van de Daegu Gyeongbuk Institute of Science & Technology in Zuid-Korea.

Het lastige bij het ontwikkelen van een elektrische tong is dat verschillende smaken vaak een effect op elkaar hebben. Daarvoor is een systeem ontwikkeld dat de sensoren combineert met deep learning.

Deze combinatie werkt zo goed, dat de tong zes verschillende wijnen van elkaar kon onderscheiden met 95 procent juistheid. Vervolgens bleek de tong zelfs wijnen te kunnen aanraden die lijken op de wijn die het proeft. De tong zou gebruikt kunnen worden bij het ontwikkeling van nieuw eten en drinken, maar bijvoorbeeld ook in de cosmetische en farmaceutische industrie.

AI-sommlier

Wijn wordt vaker gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe technologie. Zo is er ook een AI-sommelier gemaakt in Bordeaux die de chemische profielen van verschillende wijnen kan herkennen.