Kunstmatige intelligentie grijpt naar de fles: AI-sommelier kan wijn onderscheiden

©Adobe Firefly

Kunstmatige intelligentie grijpt naar de fles: AI-sommelier kan wijn onderscheiden
5 december 2023 om 18:34
Laatste update: 5 december 2023 om 18:50

Binnenkort kan kunstmatige intelligentie je helpen met het maken van een keuze voor een wijntje. Uit een onderzoek van de Universiteit van Bordeaux (ja, echt) blijkt dat AI de chemische profielen van wijn kan herkennen en herleiden.

In het onderzoek maakten de wetenschappers gebruik van gaschromatografie. Deze methode wordt gebruikt voor de scheiding van gassen en vloeistoffen. Zo was het mogelijk om de chemische samenstelling van 80 rode wijnen van zeven wijnhuizen in de regio Bordeaux in Frankrijk te analyseren. Ze analyseerden 12 oogstjaren, tussen 1990 en 2007.

Vervolgens gebruikten de onderzoekers machine learning-algoritmes om naar de ruwe, onbewerkte resultaten te bundelen en de wijnen in clusters te groeperen op basis van de overeenkomst in hun chemische samenstelling.

Nauwkeurigheid

De onderzoekers ontdekten dat deze AI-sommelier de wijnen kon groeperen in groepen op basis van het wijnhuis met een nauwkeurigheid van 100 procent. Met de oogstjaren had het model iets meer moeite, daar was de nauwkeurigheid tot 50 procent.

De onderzoekers zijn nu op zoek naar sommeliers die de strijd aan willen gaan tegen de AI-sommelier om te bepalen wie er in de praktijk beter is.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.