©Unsplash

Nederlanders verbruikten 17,5 procent meer data tijdens deze jaarwisseling

Nederlanders verbruikten 17,5 procent meer data tijdens deze jaarwisseling

1 januari - 11:46

Gelukkig nieuwjaar! 2024 is begonnen en dat werd door velen traditioneel voltrokken met oliebollen, bubbels, vuurwerk en.. appjes naar anderen om ze voorspoed te wensen voor het nieuwe jaar. Vroeger smsten we, maar tegenwoordig doen we dat allemaal via social media en WhatsApp. Volgens KPN en Vodafone verbruikten we gemiddeld 17,5 procent meer data tijdens de jaarwisseling.

Met data wordt bedoeld dat je het datanetwerk gebruikt van je mobiele provider: het internetabonnement dat je bij je mobiele abonnement hebt afgesloten en waardoor je als je op straat loopt kunt internetten. Zat je tijdens de jaarwisseling thuis op de wifi, dan telde je verbruik niet mee voor de aantallen die Vodafone en KPN melden. 

Gelukkig nieuwjaar-appjes

De piek in die data zit uiteraard rond middernacht, wanneer mensen elkaar via WhatsApp bellen om een gelukkig nieuwjaar te wensen, vuurwerkbeelden streamen via Instagram, enzovoort. Dat sms’en en normaal bellen doen we steeds minder: daarin zien de providers al vele jaren een daling. VodafoneZiggo spreekt over een digitaal vuurwerk dat losbarstte, toen er 17,3 procent meer mobiele data werd verbruikt ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Vooral tussen 00:00 en 00:10 uur weten we elkaar te vinden.  

KPN laat weten dat er 535 terabyte aan data werd verbruikt en dat dit 18 procent hoger is dan vorig jaar, toen we van 2022 naar 2023 gingen. Toen verbruikten we 453 terabyte om dat laatste nummer van de Top 2000 te streamen en elkaar een ‘happy new year’ te wensen via onze smartphone. KPN geeft aan dat het komt door social media, WhatsApp en videogesprekken, die vooral tussen 00:05 en 00:10 uur plaatsvinden. 

Minder bellen en smsen

Even bellen deden we via het netwerk van KPN 3,2 miljoen keer, ten opzichte van 3,9 miljoen keer tussen 22:00 en 04:00 uur vorig jaar tijdens de jaarwisseling. Sms'en deden we wel, maar weinig: er werden in dat tijdsbestek 1 miljoen sms’jes verstuurd via KPN, wat vorig jaar nog 1,2 miljoen was. Vodafone geeft dit alleen aan in procenten: bellen daalde met 15 procent en sms’en met 4 procent.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.