©Unsplash

Enorme daling aantal gedownloade podcasts op de iPhone: hierdoor komt het

Enorme daling aantal gedownloade podcasts op de iPhone: hierdoor komt het

7 januari - 14:00 Laatste update: 18:35

Podcasting wordt veel gedaan, maar blijkbaar wel minder fanatiek beluisterd. Het blijkt dat de downloads van podcasts bij de 20 grootste uitgevers 19 procent naar beneden ging van maand op maand. Jaar op jaar was dat zelfs 24 procent. En dat komt onder andere door de komst van iOS 17, de besturingssysteemupdate van iPhone.

Podtrac laat weten dat iOS 17 zodanig anders werkt, dat het invloed heeft op de downloadcijfers. Dat komt omdat afleveringen van podcasts die je bent begonnen te luisteren niet meer automatisch worden gedownload. Alleen de aflevering die je luistert wordt gedownload, wat bijvoorbeeld ruimte scheelt op je telefoon. Het is meteen een groot verschil, omdat maar liefst driekwart van de podcastluisteraars dit doet via iOS 17. Tegelijkertijd is de maand december traditiegetrouw niet de beste maand voor podcasts, omdat het luistergedrag van mensen door alle feestdagen heel anders is.

Populaire podcasts in Nederland

In Nederland zijn volgens Podtail sport-, wetenschap- en true crimepodcasts erg populair. True Crime Pro’s, De Oranjewinter, Maarten van Rossem - De Podcast, De Erfenis en Hoe kaas de wereld redt zijn populair. Echter worden er ook door Nederlanders veel Engelstalige podcasts geluisterd, waar helaas minder cijfers van bekend zijn.

Wel weten we ongeveer hoeveel podcasts we luisteren: Markteffect liet in juli 2023 weten dat Nederlanders namelijk juist meer naar podcasts luisteren. In vier jaar tijd zou het van 25 procent naar 49 procent zijn gegroeid. We luisteren vooral onderweg en thuis, wat logisch is: wanneer je op je werk een mail moet typen en iemand praat in het Nederlands in je oor, dan is het vaak moeilijk om je tekst te typen. Een podcast kost toch wat meer concentratie.

iOS 17

Ook luisteren we niet per se naar de nieuwste podcasts: er worden juist ook heel vaak oudere afleveringen aangeslingerd. Alleen worden de nieuwere afleveringen dus niet meer allemaal standaard gedownload binnen iOS 17 en dat is in de statistieken over podcasts wel te merken.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.