©FiiO

De Walkman is terug van weggeweest

De Walkman is terug van weggeweest

7 januari - 19:49

Mis je in een nostalgische bui je oude Sony Walkman? Of heb je op zolder een bak met oude cassettes teruggevonden? Dan is er goed nieuws: de fabrikant FiiO komt met een nieuwe cassettespeler, een moderne variant op de Walkman. 

De FiiO CP13 is een portable cassettespeler die zwaar is geïnspireerd op de Sony Walkman. De technische details zijn momenteel nog schaars. Ook is de prijs nog niet bekendgemaakt. De CP13 gaat pas later dit jaar in de verkoop, maar de Chinese fabrikant FiiO heeft al wel foto's en video's van de retro-gadget laten zien. 

De cassettespeler verschijnt in meerdere kleuren: blauw, rood, wit met zwart én een transparante uitvoering. Bij die laatste zie je ook de onderdelen van het apparaat, niet alleen het draaiende cassettebandje. De CP13 beschikt over een koptelefoonpoort en een flinke draaiknop voor het volume aan de zijkant. De grote afspeelknopjes bovenop zien eruit alsof dit ding rechtstreeks uit de jaren 80 is komen skaten.

Cassette-revival

De lancering van een nieuwe Walkman-kloon is minder vreemd dan het misschien lijkt. Cassettes zijn bij een kleine groep van muziekliefhebbers al jaren bezig met een comeback, vooral als collector's item. Ook was de Walkman de laatste jaren regelmatig te zien in populaire films en series, waaronder in The Last of Us. Daardoor maakte ook een nieuwe generatie er kennis mee. De verkoop van cassettes in zowel de VS als het Verenigd Koninkrijk bereikte het hoogste punt in ruim tien jaar.

Alleen bedrade koptelefoon

Maar het opladen gaat wel met een moderne USB-C-aansluiting. Aansluiten op een computer lijkt niet mogelijk te zijn. Je kunt je oude cassettes er dus niet mee omzetten naar MP3's.

Er is geen ondersteuning voor Bluetooth, zodat je altijd met een bedrade koptelefoon moet luisteren. Maar dat past natuurlijk wel bij de hele retro-ervaring.

Lees meer nieuws over gadgets.