© Afeela

Elektrische auto van Sony is te besturen met een PlayStation 5-controller

Elektrische auto van Sony is te besturen met een PlayStation 5-controller

9 januari - 22:39 Laatste update: 22:47

Sony heeft op de techbeurs CES 2024 een opmerkelijke demonstratie gegeven van zijn eerste elektrische auto van Afeela, het nieuwe EV-merk dat de techreus samen met Honda opbouwt. De EV werd het podium opgereden met behulp van een PlayStation 5-controller.

Sony en Honda sloegen in 2022 de handen ineen om elektrische auto’s te gaan bouwen. Die zullen vanaf volgend jaar op de markt komen onder de nieuwe merknaam Afeela. Het prototype voor de eerste auto van het merk, een elektrische sedan, verscheen eerder al op CES. Dit jaar werd een nieuwe, bijna productieklare versie getoond.

De auto ziet er langs de buitenkant nagenoeg hetzelfde uit als vorig jaar. Toch was de onthulling van de nieuwste Afeela opmerkelijk. Izumi Kawanishi, directeur van Sony Honda Mobility, het bedrijf achter het merk, gebruikte een PlayStation 5-controller om de auto het podium op te rijden. De kans dat je dat straks zelf zal kunnen doen, is echter klein. Kawanashi verduidelijkte dat dit slechts een tech-demonstratie is. 

Gamification van autorijden?

Toch is er wel wat game-achtig aan deze auto. De Afeela gebruikt bijvoorbeeld Unreal Engine 5.3, een populaire engine voor computerspellen. Unreal Engine zal gebruikt worden om de visuals op het brede display van de auto te genereren. Volgens Sony zal de auto in staat zijn om onder andere kaarten in 3D te tonen. Ook een augmented reality (AR)-capaciteit behoort tot de mogelijkheden. Ten slotte zal Unreal Engine gesimuleerde omgevingen kunnen maken om de deels zelfrijdende auto te trainen. 

Verder zal je je in een Afeela niet snel vervelen. Aan boord kan je televisie kijken en games spelen. Passagiers kunnen dat altijd, chauffeurs enkel wanneer de auto geparkeerd is of aan de laadpaal hangt. Sony hintte ook naar een soort samenvloeiing tussen ‘virtuele en werkelijke ervaringen’. Veel is niet bekend, maar het autobedrijf lijkt samen te gaan werken met Polyphony Digital, de gamestudio van Sony die onder andere de racegame Gran Turismo ontwikkelt.

Ook tractors op afstand besturen

Het Afeela-prototype was niet het enige met afstandsbediening bestuurde voertuig op CES 2024. Het Amerikaanse bedrijf John Deere demonstreerde op de beurs zijn eigen versie van de technologie. John Deere gaat echter een paar stapjes verder dan Sony: met een smartphone kan je tractors besturen van duizenden kilometers ver. 

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.