©Sony

Sony toont 'ruimtelijke' VR-bril, concurrent voor Apple Vision Pro?

Sony toont 'ruimtelijke' VR-bril, concurrent voor Apple Vision Pro?

9 januari - 11:19 Laatste update: 12:16

De Apple Vision Pro is nog niet beschikbaar of de eerste concurrenten doemen al op. Ook Sony werkt aan een premium VR-bril die minder lijkt gericht op gaming en meer op andere zaken.

Apple maakte gisteren bekend dat de langverwachte Vision Pro-bril vanaf 2 februari beschikbaar is, voor die inmiddels bekende prijs v an 3500 dollar. Een veel hogere prijs dan tot nu toe werd gevraagd voor VR-brillen, en dat biedt ook kansen voor de concurrentie. Sony ziet er ook brood in, en onthulde tijdens techbeurs CES zijn eerste 'spatial' VR-headset.

Het Japanse bedrijf noemt zijn bril een "spatial content creation system" – een bril om mee in de ruimte te werken dus. Via camera's op de buitenkant van de bril zien gebruikers hun omgeving, net zoals bij de Vision Pro. En in die echte omgeving kunnen zij dan virtuele objecten manipuleren. In een demo-filmpje liet Sony zien dat iemand het 3D-model van een robot aanpast, met behulp van twee speciale controllers. De bril van Apple werkt zonder zulke controllers, door hand- en vingerbewegingen te registreren. De controller van Sony is wel afwijkend, en ligt als een soort pen in de hand van de gebruiker.

Verder kan de bril omhoogklappen zonder dat die afgezet hoeft te worden, om het allemaal wat gebruiksvriendelijker te maken. Sony heeft bovendien een samenwerking met Siemens AG, dat zijn NX Immersive Designer-platform beschikbaar zal maken op de bril. Dat platform wordt gebruikt voor allerhande professionele 3D-ontwerpen, voor bijvoorbeeld het ontwerpen van voertuigen en apparaten voordat ze daadwerkelijk gemaakt worden.

Scherpe beelden

De bril van Sony belooft scherpe beelden, met twee 4K oled-schermen. De bril draait op de Snapdragon XR2+ Gen 2-chip, speciaal gemaakt voor dit soort mixed reality-brillen. Sony lijkt de bril niet zo breed in te willen zetten als Apple, en richt zich op de niche van mensen die op professioneel vlak met 3D werken. Apple wil zijn bril ook inzetten voor alles van kantoorwerk tot ontspanning.

De bril van Sony moet dit jaar al op de markt komen, maar de prijs is nog onbekend. De vorig jaar verschenen PlayStation VR2, ook van Sony, heeft ook 4K oled-schermen en kost 600 euro. Dat is echter nog zonder aandrijving: die bril werkt niet zonder PlayStation 5. Vermoedelijk ligt de prijs van deze Sony-bril dus wat hoger dan die PS VR2, mogelijk flink hoger.

Lees meer nieuws van techbeurs CES 2024.