© Kanda et al

Sociaal onhandig? Praten tegen een robot helpt, zeggen wetenschappers

Sociaal onhandig? Praten tegen een robot helpt, zeggen wetenschappers

10 januari - 21:34 Laatste update: 11 januari - 00:27

Japanse wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat gamen socialer en leuker wordt. Maar wat vooral opvalt: het robotje moet sociaal onhandige gamers beter leren omgaan met anderen.

De nog naamloze robot wordt ontwikkeld door het Nara Institute of Science and Technology. De wetenschappers willen er een belangrijk probleem mee oplossen: gamers die de connectie met hun medemens kwijt zijn weer socialer maken. Vooral in Japan is dit een groot probleem. De Japanners hebben zelfs een naam voor mensen die amper hun kamer uitkomen: hikikomori.

Gesprekken voeren

De robot moet niet alleen eenzaamheid de wereld uithelpen. Hij moet gamen ook simpelweg leuker maken, omdat de wetenschappers denken dat gamen met vrienden hoe dan ook leuker moet zijn dan wanneer je dat alleen doet. De robot kan beter of slechter spelen naarmate je speelniveau en kan met behulp van een taalmodel ook met je praten.

Dat praten is belangrijk, zeggen de onderzoekers in een paper. "De laatste jaren is het gebrek aan conversatie in het dagelijks leven een probleem geworden." Aangezien sommige gamers niet zelf op zoek gaan naar sociale interactie, denken de wetenschappers dat ze die interactie dan maar naar de slaapkamer moeten brengen.

Leuker met dan zonder

De robot werd al getest bij 30 proefpersonen. Die speelden tijdens twee aparte sessies van 15 minuten zowel met als zonder de digitale kompaan. De meesten onder hen gaven aan dat gamen leuker was met de robot aan hun zijde. 

Volgens de onderzoekers is het de bedoeling dat de robot uiteindelijk op lange termijn gamers kan vergezellen. Zij denken al na over verschillende varianten. Zo zou er een robot specifiek voor autistische personen op de markt kunnen komen, of eentje die zich vooral op interactie met ouderen richt, zeggen ze tegen TechXplore

Blijf op de hoogte: volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.