©Segway

Met deze e-bike zoekt Segway de grens van de elektrische fiets op

Met deze e-bike zoekt Segway de grens van de elektrische fiets op

10 januari - 23:47 Laatste update: 23:58

Segway komt na zijn elektrische scooters en e-stepjes nu ook met elektrische fietsen. De fabrikant heeft zijn twee nieuwe 'e-bikes', Xafari en Xyber, aangekondigd. De Xyber kun je geen e-bike noemen, het is eerder een elektrische brommer. En de Xafari lijkt meer een stevige speed-pedelec.

Op de techbeurs CES 2024 onthult Segway bijna elk jaar nieuwe elektrische voertuigen. Zo probeerden we eerder op de beurs al eens de elektrische rolschaatsen en de rijdende stoel van het merk, dat bekend is van de zelfbalancerende sta-scooters. Dit keer begeeft Segway zich op de drukke e-bike-markt. Het merk heeft op de CES twee stoere 'e-bikes' aangekondigd. Maar kun je dit nog wel elektrische fietsen noemen?

Fatbike

De Xafari is een avontuurlijke tweewieler met brede banden en ziet eruit als een flink uit de kluiten gewassen fatbike. Hij heeft een doorstapframe, waarin de batterij is geïntegreerd. Die erg grote 913 Wh-accu is wel verwijderbaar. De actieradius heeft Segway nog niet gemeld. 

De Xafari is geschikt voor bospaadjes en offroad rijden met 80 Nm-koppel, 70 mm voorvering en 80 mm achtervering.  

E-brommer

De Xyber is nog krachtiger en haalt in de VS 32 km/u, sneller dan hier in Europa is toegestaan. Amerikanen noemen dit misschien nog een e-bike, maar wij noemen het een elektrische bromfiets. De koppel van de Xyber is 175 Nm en hij trekt in 2,5 seconden op van 0 naar 30 km/u. 

De accu van de Xyber is nog groter: maar liefst 1440 Wh, en met een tweede batterij erbij kom je uit op 2880 Wh, wat volgens Segway goed is voor 150 kilometer rijbereik. De dubbele vering zorgt voor een veerweg van 120 mm, zowel voor als achter. 

Slimme functies

Beide nieuwe Segways hebben slimme softwarefuncties die automatisch zaken aanpassen aan de situatie, zoals het aan- of uitzetten van de lampen of het veranderen van de trapondersteuning. En als je bent afgestapt en je e-bike hebt neergezet, dan gaat hij vanzelf op slot. Ze hebben ook anti-diefstal-functies, zoals een gps-tracker, verborgen sloten in de achterwielnaaf en op locatie gebaseerde alarmen. 

Nog niet alle specs zijn momenteel bekend. Ook de prijzen moet Segway nog bekendmaken. De versies die op de CES zijn onthuld lijken nog alleen bedoeld voor de Amerikaanse markt.

In de EU mag de trapondersteuning van de Xafari niet meer dan 25 km/u zijn, anders is het een speed-pedelec. En de gashendel van de Xyber mag hier ook niet. Of Segway later met voor Europa aangepaste versies komt, is nog niet duidelijk.

Meer nieuws over elektrische fietsen.