© Unsplash

Vlaanderen installeerde vorig jaar recordaantal zonnepanelen

Vlaanderen installeerde vorig jaar recordaantal zonnepanelen

13 januari - 16:56

In 2023 werd in Vlaanderen 1.047 megawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd. Het cijfer zou bovendien verder kunnen stijgen, omdat nog niet alle nieuwe panelen zijn geregistreerd.

Nog nooit werden er in een jaar tijd zoveel zonnepanelen geïnstalleerd in Vlaanderen. In 2022 bedroeg de nieuwe capaciteit zo’n 663 megawatt. Het vorige record dateert van 2011, toen er zo’n 874,4 megawatt bijkwam. 

Volgens Zuhal Demir, Belgisch minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, komt dat vooral door de energiecrisis, veroorzaakt door de Russische invasie van Oekraïne. “We zien dat veel Vlamingen er na de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis een paneel bij hebben laten plaatsen. Zij kozen in onzekere tijden voor een extra bron van energie op hun dak. Zo’n investering drukt de kosten op hun elektriciteitsfactuur en de vraag op de markt”, klinkt het in een blogpost van haar partij N-VA.

Afschaffing subsidies

Tot eind 2023 kregen Vlaamse gezinnen ook een premie van 750 euro voor de installatie van zonnepanelen. Bovendien gold er een tijdelijk btw-tarief van slechts 6 procent (als de woning minder dan tien jaar oud is). Sinds begin 2024 is dat tarief opnieuw gestegen naar 21 procent. Volgens de krant De Morgen hebben deze factoren ertoe geleid dat Vlamingen 40 procent meer aanvragen voor zonnepaneelinstallaties indienden. 

Volgens Demir werd twee derde van de nieuwe installaties geplaatst zonder subsidies, wat aan zou moeten tonen dat overheidssteun niet meer nodig is om de markt te ondersteunen. ‘De keuze om de subsidiëring van zowel particuliere als bedrijfsinstallaties stop te zetten, was dan ook de juiste keuze’, klinkt het.

Cijfers gaan nog stijgen

De cijfers, afkomstig van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), kunnen nog verder stijgen. Volgens VEKA duurt het enkele maanden voor de cijfers compleet zijn. Pas in april wordt duidelijk hoeveel zonnepanelen echt geïnstalleerd werden.

Meer weten over energie? Lees onze energiepagina.