© Squad

Dit Nederlandse zonne-autootje gaat binnenkort de weg op

Dit Nederlandse zonne-autootje gaat binnenkort de weg op

10 januari - 20:23 Laatste update: 20:28

De Bredase startup Squad Mobility heeft op de grote techbeurs CES 2024 zijn mini-stadsauto met zonnepanelen getoond. Met een gewicht van nog geen 400 kilogram en een motor van 4kW neemt het wagentje van Squad het op tegen andere kleine microcars in de stad.

Het bedrijf is een geesteskind van Chris Klok en Robert Hoevers, twee voormalige werknemers van het in de problemen geraakte zonneauto-fabrikant Lightyear. De twee ondernemers verlieten dat bedrijf enkele jaren geleden omdat ze de visie van Lightyear op auto’s niet deelden. 

Samen richtten ze Squad Mobility op, met het idee een kleine en betaalbare zonnewagens te ontwikkelen. In 2021 kondigden ze de mini-zonneauto voor het eerst aan. Op de CES 2024 in Las Vegas werden meer details onthuld over wat het finale productiemodel moet worden, dat volgend jaar op de markt komt.

Hoe snel gaat ie?

De eerste Squad wordt uitgerust met een zonnepaneel van 250 Wattpiek (Wp). Die moet genoeg energie opleveren om korte ritjes uit te voeren. Verder dan een paar tiental kilometer kom je uitsluitend met die stroom echter niet. Om die reden kan je de Squad ook gewoon aan de stekker laden.

Het wagentje, dat lijkt op een golfwagentje met spiegels, weegt zo’n 360 kilogram. Hoge snelheden ga je er niet mee halen: de maximumsnelheid van de Squad bedraagt 40 kilometer per uur. Een motor van vier kilowatt (kW) moet ervoor zorgen dat je op je bestemming geraakt.

Vanaf 9300 euro

De Squad is dus niet bedoeld om lange ritten mee te maken. Wat je er wel mee kan doen, is de stad inrijden om boodschappen te doen. Die kan je kwijt in de laadruimte van de auto, die in de kleinste versie een volume van 168 liter zal krijgen.

Volgens het bedrijf kost de mini-auto zo’n 9300 euro. Daarvoor krijg je een versie zonder deuren. Als je die wel wil, tel je nog eens zo’n duizend euro extra neer. De eerste honderd Squad-auto’s worden voor 5.000 euro verkocht, staat op de website te lezen. 

De Squad mag, in tegenstelling tot een golfkarretje, gewoon de openbare weg op. Voor de kleinste uitvoering heb je zelfs geen autorijbewijs nodig. Een brommerrijbewijs volstaat.

Meer microcars

De Squad heeft veel concurrentie van andere elektrische microcars, zoals de nieuwe Fiat Topolino, de betaalbare Opel Rocks-E en diens zusje Citroën Ami, de Nederlandse Carver, de Franse Ligier Myli en de Spaanse Silence S04 met verwisselbare accu's.

En dan is er ook nog de Zwiterse Microlino, die met een maximumsnelheid van 90 km/u zelfs de snelweg op mag.

Blijf op de hoogte: volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.