©Pexels

Deze AI-camera herkent het als een koe gaat bevallen

Deze AI-camera herkent het als een koe gaat bevallen

15 januari - 15:33 Laatste update: 20:11

Nikon heeft een systeem ontwikkeld dat kunstmatige intelligentie gebruikt om boeren te waarschuwen als een koe op het punt staat te bevallen. Dit gaat door middel van camera’s die de bewegingen van de koeien analyseren op boerderijen, zodat de boer op tijd een seintje krijgt.

De camera-ai-technologie die deze maand in Japan op de markt komt, is bedoeld om boeren te ontlasten, die drachtige koeien regelmatig moeten controleren in de weken voordat ze gaan bevallen, en om hen te helpen efficiënter te werken. Normaliter moest dit gedaan worden door de boer, die dan elk uur controleerde wat de status van de koe was – ook ‘s nachts dus. 

Lichaamstaal

Volgens Nikon vertoont een drachtige koe typische tekenen ongeveer vijf uur voordat ze gaat bevallen, zoals meer beweging en het begin van het loslaten van de vruchtzak met daarin het kalf, meldt Kyodo News. Gegevens voor het trainen van de AI worden sinds de herfst van 2021 verzameld en proof-of-concept-experimenten worden sinds februari 2023 uitgevoerd op vier boerderijen in de prefectuur Kumamoto, in het zuidwesten van Japan.

Geslaagd experiment

Keita Higuchi, een veehouder die deelnam aan het experiment, was tevreden over het camerasysteem van Nikon. "We leveren ongeveer 60 kalveren per jaar en moesten de moeders om de paar uur controleren vanaf ongeveer een maand voordat ze uitgerekend waren. Dit systeem is een grote hulp geweest," aldus Higuchi.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.