©Unsplash

Google Assistant wordt dommer: 17 functies geschrapt

Google Assistant wordt dommer: 17 functies geschrapt

12 januari - 11:06

Meestal worden slimme assistenten alleen maar slimmer, maar Google Assistant levert juist 17 functies in. Zo kun je geen video- of spraakberichten meer sturen via Assistant en werkt ook de microfoon in de Android-zoekbalk niet meer.

Donderdag werd al bekend dat Google honderden werknemers heeft ontslagen, nu worden de eerste gevolgen al zichtbaar. De ontslagen vielen namelijk onder andere bij de afdeling Google Assistant, en die levert nu meteen functies in. Zeventien stuks heeft Google op een rijtje gezet, soms met een alternatief.

De meest opvallende is de functie van de microfoon-knop in de Google-app en in de zoekbalk op Android. Die start nu nog de Assistent, maar straks leidt die rechtstreeks naar de zoekresultaten van Google. Wie de Assistent wil gebruiken, moet 'Hey Google' zeggen.

Veel minder handigheidjes

Allerlei handigheidjes verdwijnen uit Google Assistant. Zo is het straks niet meer mogelijk om iets in je agenda naar een andere datum te zetten, je kan alleen nog nieuwe afspraken noteren. Ook het maken van betalingen en reserveringen kan straks niet meer via de Assistent. Het versturen van een e-mail, video of audiobericht kan ook niet meer via Google Assistant, telefoongesprekken en tekstberichten blijven wel beschikbaar.

De functies beginnen vanaf 26 februari te verdwijnen. In sommige gevallen zal Google de functies opvangen met vergelijkbare functies in zijn AI-assistent Bard. Alleen niet altijd, en niet altijd één op één.

De wijziging onderstreept de nadruk die Google inmiddels legt op AI, nadat de hype rond chatbots werd ingezet door ChatGPT van OpenAI. En hoewel zulke chatbots populair zijn, is de integratie met spraakassistenten nog niet op het niveau van de oudere assistenten. Die zijn vaak dommer, maar wel beter verbonden met zaken als smart home en muziekdiensten.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.