Budget Energie geeft en neemt: betalen voor terugleveren, 's zomers gratis stroom

©Unsplash

Budget Energie geeft en neemt: betalen voor terugleveren, 's zomers gratis stroom
16 januari om 09:53

Klanten van energieleverancier Budget Energie gaan betalen voor het terugleveren van stroom van hun zonnepanelen. In zonnige weekenden in lente en zomer krijgen klanten juist gratis stroom.

Budget Energie rekent vanaf 1 maart terugleverkosten aan klanten die zonnepanelen en een variabel energiecontract hebben, meldt de Volkskrant. Nieuwe klanten met zonnepanelen gaan de terugleverheffing direct de heffing betalen .

De kosten voor het terugleveren van zonnestroom worden berekend op basis van hoeveelheid: hoe meer stroom er wordt teruggeleverd, hoe hoger het bedrag dat klanten moeten terugbetalen. Budget Energie denkt consumenten maandelijks gemiddeld 5 tot 20 euro extra zullen betalen. Voor bedrijven met veel zonnepanelen komen de extra kosten op een kleine 90 euro per maand.

Onbalans op het net

Nederlanders zijn voortvarend met het plaatsen van zonnepanelen. We zijn zelfs zo goed bezig, dat de zogenoemde salderingsregeling, waarbij je geld krijgt voor het terugleveren van stroom, contraproductief is geworden, zegt ceo Caroline Princen van Budget Energie. Immers: er is op veel momenten een verkeerde balans: een overschot aan energie die niet gebruikt kan worden, maar wel het energienet overbelast.

"Het zorgt ervoor dat er onvoldoende gebruik wordt gemaakt van momenten waarop er een overvloed aan groene stroom is", aldus Princen. Bovendien worden de kosten van de impact van de zonnepanelen op het elektriciteitsnet nu niet eerlijk verdeeld. Huishoudens zonder zonnepanelen betalen hier grotendeels de rekening voor." De ceo pleit voor een systeem- en gedragsverandering.

Om het net te ontlasten, geeft Budget Energie gratis groene energie aan nieuwe klanten die een eenjarig contract afsluiten. Zij krijgen van april tot en met augustus tussen 12:00 uur en 17:00 uur gratis groene stroom. De klanten hoeven over die weekenden alleen de energiebelasting te betalen.

Lees meer over de energietransitie.