©Tesla

Elon Musk verwacht 1 miljard (!) mensachtige robots in 2040

Elon Musk verwacht 1 miljard (!) mensachtige robots in 2040

18 januari - 21:39 Laatste update: 21:55

Tesla-topman Elon Musk stelt dat er rond 2040 ongeveer een miljard mensachtige robots zullen rondlopen op aarde. Hij reageerde met die verwachting op een bericht van David Holz, de oprichter van de AI-tool Midjourney. Holz voorspelt ook een miljard humanoids in 2040 en 'honderd miljard robots in het hele zonnestelsel in 2060'. 

Musk doet bij zijn post de enigszins verontrustende toevoeging dat de miljard humanoids alleen haalbaar zijn 'op voorwaarde dat de fundamenten van de beschaving stabiel zijn'. Tesla werkt al jaren aan zijn eigen humanoids, waarvan de eerste exemplaren zo'n 200.000 dollar per stuk moeten gaan kosten.

Het is zeer goed mogelijk dat zowel Holz als Musk ernaast zitten. Er zijn eerder grootse voorspellingen gedaan over robots. Zo'n tien jaar geleden zeiden vooraanstaande experts in robottechnologie dat robots in 2025 bijna overal in ons leven terug te vinden zouden zijn. Dat blijkt niet uit te komen, afgezien van de opmars van robotstofzuigers en robotgrasmaaiers.

De Australische investeringsbank Macquarie zei onlangs wel te verwachten dat mensachtige robots in fabrieken steeds meer taken van mensen zullen overnemen, al voorspelt het bedrijf dat dat pas over zo'n tien jaar zal zijn.

Misleidende video van Musk

Musk heeft deze week ook al een mooi voorproefje op X gezet met hoe zijn mensachtige robot – Optimus – een shirt opvouwt. Hoewel het er leuk uitziet, gaf de CEO van Tesla later toe dat het filmpje niet helemaal eerlijk was gemaakt: er was nog steeds een mens nodig voor de besturing. Musk beloofde dat Optimus het shirt spoedig wél autonoom zou kunnen opvouwen.

Lees ook: Elon Musk wil meer zeggenschap bij Tesla