©Unsplash

Merendeel van mensen optimistisch over de invloed van AI

Merendeel van mensen optimistisch over de invloed van AI

19 januari - 14:44

Wereldwijd denkt meer dan de helft van de mensen dat AI een positieve invloed zal hebben op hun leven. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Google, uitgevoerd door Ipsos.

Van de 17.000 mensen uit 17 verschillende landen die op de enquête hebben gereageerd, denkt 54% dat AI een positief effect heeft op "mensen zoals ik". Van de respondenten denkt 52% dat AI helpt met hun gezondheid en welzijn in de komende vijf jaar, en 51% denk dat AI in die periode een positieve impact heeft op hun werk.

Gevraagd naar de positieve toepassingen voor AI, worden medische doorbraken het vaakst genoemd, gevolgd door veiligheid, klimaatverandering en onderzoek. Mensen in opkomende landen zijn het meest optimistisch over kunstmatige intelligentie.

Zodra mensen zelf een AI hebben gebruikt, zijn ze ook positiever over het potentieel ervan. 68% van de mensen die het afgelopen jaar een AI-app heeft gebruikt is positief over de mogelijkheden, vergeleken met 38% van de mensen die er nog geen ervaring mee heeft.

Veel meer zoeken in Nederland

Nederlanders zitten vol vragen over kunstmatige intelligentie, want het aantal zoekopdrachten naar de technologie steeg in ons land met 300% in 2023. Vergeleken met 2018 is de hoeveelheid zoekopdrachten over AI met 670% gestegen. Het meest gezocht is naar: "Wat is AI" en "welke AI programma's zijn er".

Van de Nederlanders die hebben geraegeerd op de enquete stelt 60% dat Nederland in de komende vijf jaar goed in staat zal zijn om het potentieel van AI te benutten. Nederlanders hebben het meeste vertrouwen in academische instellingen (76%) en techbedrijven (68%) om toezicht te houden op de ontwikkeling van AI, vergeleken met de overheid (53%). Maar 74% van de respondenten geeft de voorkeur aan een samenwerking.

Meer over kunstmatige intelligentie: AI nu net zo goed in wiskunde als genieën.