© IBM

IBM waarschuwt voor ‘cyberveiligheid-armageddon’ door opkomst kwantumcomputers

IBM waarschuwt voor ‘cyberveiligheid-armageddon’ door opkomst kwantumcomputers

20 januari - 18:00

IBM-topvrouw Ana Paula Assis heeft tijdens het Wereld Economisch Forum (WEF) gewaarschuwd dat de ontwikkeling van kwantumcomputers een gevaar vormt voor de wereldwijde cyberveiligheid.

Het grote gevaar schuilt erin dat kwantumcomputers in staat zouden zijn om encryptie te breken, zei ze. Encryptie is een techniek die gebruikt wordt om gegevens te beschermen door ze om te zetten naar een onleesbare vorm. Enkel met de juiste sleutel kunnen die weer leesbaar gemaakt worden. 

Kwantumcomputers hebben het potentieel om sommige van de huidige encryptiealgoritmen te kraken. Vooral varianten die gebaseerd zijn op het gebruik van grote getallen. Traditionele cryptografie, zoals RSA en ECC (Elliptic Curve Cryptography), vertrouwt op het feit dat bepaalde wiskundige problemen moeilijk op te lossen zijn, zoals het factoriseren van grote getallen.

Kwantumcomputers kunnen echter gebruikmaken van algoritmen zoals het algoritme van Shor, dat in staat is om bepaalde wiskundige problemen veel efficiënter op te lossen dan de beste bekende klassieke algoritmen. Dit betekent dat kwantumcomputers de veiligheid van sommige cryptografische systemen kunnen ondermijnen. 

Bedrijven zijn nog niet klaar

Tijdens het panelgesprek waarin Assis waarschuwde voor het breken van encryptie, zei ze dat bedrijven nog niet klaar zijn voor de opkomst van kwantumcomputers. Indien er niet snel iets aan wordt gedaan, zei ze dat de wereld te kampen zal krijgen met een ‘cyberveiligheid-armageddon’.

Ook Jack Hidary, CEO van techbedrijf SandboxAQ, uitte tijdens het panelgesprek dezelfde zorgen. Volgens Hidary zullen banken bijvoorbeeld zo’n tien jaar nodig hebben om zich aan te passen aan de kwantumrevolutie. Dat terwijl hij denkt dat schaalbare kwantumcomputers al binnen vijf tot zes jaar op de markt zullen komen. Encryptie is van vitaal belang in de bankenwereld om financiële gegevens te beschermen.

Post-kwantumcryptografie

Om het probleem op te lossen, zijn onderzoekers bezig met de ontwikkeling van kwantumveilige algoritmen, ook wel bekend als post-kwantumcryptografie. Deze algoritmen gebruiken nieuwe wiskundige problemen die nog moeilijker op te lossen zijn: zelfs voor kwantumcomputers.

Meer nieuws over computers: deze GPU's zijn vatbaar voor hacks.