©Nature Electronics

Deze computer gebruikt menselijk hersenweefsel en is zo krachtig én zuinig

Deze computer gebruikt menselijk hersenweefsel en is zo krachtig én zuinig

11 december 2023 om 23:08

Wetenschappers hebben een computer ontwikkeld die bestaat uit zowel elektronica als in het lab gekweekt menselijk hersenweefsel. Op die manier willen ze biologische en kunstmatige intelligentie bundelen. Zo'n nieuwe hybride computer gebruikt ook veel minder energie.

De nieuwe Brainoware-computer combineert menselijke stamcellen met elektronica om zo een 'organoïde' te vormen. Het beste van beide werelden dus, waarbij het digitale gedeelte informatie doorspeelt aan het biologische gedeelte en vervolgens weer de reacties uitleest.

Het systeem is in staat mensen te identificeren op basis van stemgeluid en complexe wiskundige voorspellingen te doen. De wetenschappers van twee Amerikaanse universiteiten en een academisch kinderziekenhuis hebben de resultaten van hun onderzoek maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Electronics.

Efficiënt

De ontwikkeling wordt gezien als een belangrijke stap richting hybride computers, waarbij de intellectuele kracht van mens en machine wordt gecombineerd. Het moet aanzienlijk minder energie dan traditionele computers gebruiken. Ter vergelijking: onze hersenen gebruiken 20 watt voor een taak die voor kunstmatige intelligentie vooralsnog 8 miljoen watt kost.

Hoewel het veelbelovend is, benadrukken de onderzoekers het belang van verder onderzoek om alle capaciteiten aan te tonen en ons biologische mechanisme voor 'continu leren' in kaart te brengen. 

AI verbeteren

Het nadeel van de huidige AI-systemen, zoals ChatGPT, is dat ze het moeten doen met de informatie die hen tijdens de trainingsfase is aangereikt. Mensen zijn wel in staat nieuwe dingen te leren door onze kennis continu bij te stellen en te herstructureren. Het idee dat een computer straks in symbiose met ons nieuwe informatie kan genereren bovenop een hoop bestaande data zou in dat opzicht veel veranderen.

Neuralink

Bedrijven als Neuralink van Elon Musk, dat werkt aan chip-implantaten in menselijke hersenen, zullen ongetwijfeld blij zijn met deze ontwikkeling, aangezien het voor hen nieuwe deuren opent, zowel op technologisch vlak als op cultureel en sociaal vlak.

De uitdaging van zulke ingrijpende technologie is niet alleen van technische aard, er zijn ook veel ethische bezwaren. Het idee dat mensen een chip in hun schedel dragen klinkt als iets voor de verre toekomst, maar dat dachten we nog niet zo lang geleden ook van de technologie achter ChatGPT.

Lees meer nieuws over wetenschap.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.