©Unsplash

Nederlandse regering wil dat socialmediaplatforms opener zijn

Nederlandse regering wil dat socialmediaplatforms opener zijn

20 januari om 19:18

Wat als je iemand op Threads een bericht kunt sturen vanuit Mastodon? Beide social media zijn zo gebouwd dat zoiets zou mogen kunnen: er wordt namelijk gebruikgemaakt van een open protocol. Toch wordt er nog weinig met die openheid gedaan en dat zou demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) graag anders zien.

Tegen NU.nl spreekt de staatssecretaris zich uit, en dan vooral richting Meta, het bedrijf achter Threads. Ze wil Meta aansporen wat meer haast te maken en in de komende maanden te organiseren dat Threads samenwerkt met Mastodon. Het idee is dan dat je binnen Mastodon ook een profiel kunt vinden van iemand op Threads. Zo kan iemand die Threads liever gebruikt dan Mastodon, toch iemand bereiken in Mastodon en andersom. 

ActivityPub

Het is niet mogelijk om dit voor alle social media te doen: Facebook, X (Twitter) en bijvoorbeeld Snapchat zijn niet op dit open protocol gebouwd. Het protocol dat Threads en Mastodon gebruiken, ActivityPub, wordt nog niet door veel andere social media gebruikt. Het zou echter een mooi voorbeeld kunnen zijn van hoe het wel kan. De overheid in Nederland heeft zelf ook een eigen Mastodon waarbinnen twintig aangesloten organisaties hun communicatie uitsturen.

De staatssecretaris laat daarbij ook merken wat ze ziet gebeuren op X, dat erg is veranderd sinds Elon Musk het kocht. Ze zegt dat ze aanneemt dat steeds meer burgers, wetenschappers, bedrijven en media uitwijken naar andere platformen. X-alternatieven dus, en daar zijn zowel Threads als Mastodon wel voorbeelden zijn, naast bijvoorbeeld Bluesky van de oprichter van Twitter, maar dat is dan weer niet op dat specifieke ActivityPub-protocol gebouwd.

Een positiever platform

X wordt minder strak gemodereerd en staat nu zaken toe die onder de vlag van Twitter geen optie waren. Hierdoor is er veel haat, kritiek en zelfs pesterij op het platform te vinden. Zelfs de staatssecretaris merkt dat. Ze geeft aan dat de reacties en posts op Mastodon op een positieve manier heel anders zijn dan die ze ontvangt op X. Of Meta zelf al van plan is om dat ActivityPub heel fanatiek te gebruiken en dus ook aan Mastodon te koppelen, lijkt er wel op. Het zou sinds een maand al op de achtergrond worden getest.

Lees meer over social media, zoals hoe Instagram 's avonds strenger wordt voor kinderen.