App laadpaal-boer Fastned navigeert nu ook langs palen van de concurrent

App laadpaal-boer Fastned navigeert nu ook langs palen van de concurrent

22 januari - 17:08

De Fastned-app heeft een belangrijke update gehad en maakt het nu mogelijk om routes te plannen langs snelladers van meerdere aanbieders.

De Fastned-app is de afgelopen jaren uitgegroeid van een app waarmee je een Fastned-lader kon vinden en starten, tot een navigatie-app die ook werkt met Android Auto en Apple CarPlay. Maar nog steeds vooral bruikbaar in Nederland, waar de dekking van Fastned geweldig is. Maar met een nieuwe update wordt de Fastned-app een concurrent voor A Better Routeplanner. 150.000 laadlocaties over heel Europa staan nu in de app en dat zijn niet alleen meer Fastned-laders.

Een korte test laat een route naar Rome, Warschau en Cannes zien langs grotendeels Fastned laders, met daarnaast de nodige Ionity-stops. Andere aanbieders heb ik nog niet kunnen vinden. De app is overzichtelijker dan A Better Routeplanner. Deels omdat de interface wat frisser is, maar deels ook omdat er simpelweg minder in te stellen valt.

Bij beide apps kies je welke auto je hebt, waarna de app je verbruik inschat. In A Better Routeplanner kun je daaraan toevoegen hoeveel bagage je mee hebt, of je een dakkoffer of aanhanger hebt, en als je echt aan het nerden wil slaan, zelfs je verbruik via een scanner in je OBD2-poort in de auto live laten doorgeven aan de app.

Dat maakt A Better Routeplanner veelzijdiger, maar soms ook lastig in gebruik. De Fastned-app is voor de beginnende EV rijder een stuk toegankelijker. Hopelijk volgen snel meer aanbieders van laadstations in de app en komen er een paar eenvoudige filters bij.

Meer over elektrisch rijden, de voordelen van elektrisch in de winter.