Reality check: 13 jaar elektrisch rijden in winterweer

Reality check: 13 jaar elektrisch rijden in winterweer

22 januari - 09:15

Met winterweer smullen we van verhalen over treinen die vastvriezen, scholen die uitgegraven moeten worden en elektrische auto’s met vastgevroren laadkabels. Maar als we die outliers even laten liggen, hoe is de gemiddelde ervaring voor de rijder van een EV?

Een aanval van een haai haalt altijd het nieuws, een aanval van een koe eigenlijk nooit. Toch sterven er jaarlijks aanzienlijk meer mensen door aanvallen van koeien, dan van haaien. We houden van spektakel, we worden wakker als onze meest basale angsten aangesproken worden en haaien doen het dan nou eenmaal beter dan koeien. Daarom wordt er ook meer geschreven over brandende elektrische auto’s dan over brandende benzinewagens. Ook al fikken die laatsten 60 keer zo vaak af. Elektrische auto’s zijn echter voor veel mensen nieuw en onbekend en “nieuw ding werkt toch niet” of “nieuw ding super gevaarlijk” is al eeuwen een succesvolle kop in de kranten.

Op Bright vond je ook een item over elektrische auto’s die niet meer konden opladen ergens aan de andere kant van de oceaan. De comments op het artikel op Facebook waren precies wat je ervan verwachtte: “haha, dit noemen ze de toekomst”. Het is volstrekt verklaarbaar dat mensen klikken op nieuwtjes als dit, het is alleen vervelend als alle informatie die je krijgt over een onderwerp bestaat uit de statistische outliers, de dingen die zelden voorkomen. Daarom in dit doodsaaie flutartikel: hoe verging het mij sinds 2010 in alle elektrische auto’s die ik reed als het wat kouder werd?

Spoiler: het valt wel mee

De korte versie is: niks aan de hand. Ik rijd sinds 2010 elektrische auto’s en heb winterse reizen gemaakt naar Zwitserland, Noorwegen en Zweden met temperaturen van -30º C. Maar ik heb de auto ook gewoon hier in Nederland gebruikt met sneeuw en ijzel en winterse temperaturen. Voor de liefhebbers even alle outliers: één keer zat de laadkabel vastgevroren, toen heb ik hard getrokken en was 'ie los. En één keer deed de verwarming van de Kia EV6 het niet goed meer omdat de warmtepomp stuk was en kon ik alleen met de kachel uit of op 27 graden rijden terwijl het buiten bijna 30 graden vroor. Eén keer zat er sneeuw voor het laadklepje in de Xpeng en moest ik dat wegblazen voordat het klepje dicht kon. Dat was het zo’n beetje in dik 13 jaar en tegen de 200.000 kilometer elektrisch rijden.

Ondertussen vertrok ik dagelijks met een voorverwarmde auto, omdat hij aan de stekker de verwarming vast aanzette. Hoefde ik niet te krabben omdat de auto al voorverwarmd was. Vertrok ik dagelijks met een volle accu, waardoor rijbereik geen probleem was. De afgelopen 5 jaren, sinds de komst van de 64 kWh-accu is een retour Winsum - Amsterdam ook zonder snellaadstop te doen en was ik dus netto minder tijd kwijt aan laden, dan ik met een benzinewagen aan tanken was kwijt geweest.

Juist in de winter fijner

De Tesla Model S die we een paar jaar geleden mee hadden naar Zweden is de ideale lange afstand reisauto. Stil, Netflix aan boord, ontzettend ruim en vanaf de skipiste kun je met de app de verwarming al aanzetten, zodat de auto niet zo beslaat als je instapt.

Het rijbereik is in de winter inderdaad lager, maar zelfs met een 50 kWh accu in een Peugeot 208 haal je op de snelweg nog ruim 200 kilometer als het vriest. Dus een enkele reis van minder dan 200 kilometer is probleemloos. Met een Model S moet je vaker plassen of eten dan dat de auto moet laden. Op je afspraak ter plekke aan het paaltje en vol weer terug naar huis. Voor elektrische auto’s is de maximum snelheid van 100 km/u een zegen. Dat is ongeveer de ideale snelheid voor maximale efficiëntie. Dat geldt voor benzinewagens trouwens ook.

Is een elektrische auto dus af te raden in de winter? Nee, integendeel: ik zou hem aanraden.

Meer over elektrisch rijden: Tesla met zonnedak kan overal laden.