Is Palworld het nieuwe Pokémon? 'Veel ontwerpen lijken gestolen door AI'

© Pocketpair

Is Palworld het nieuwe Pokémon? 'Veel ontwerpen lijken gestolen door AI'
22 januari om 13:53
Laatste update: 22 januari om 15:09

In drie dagen tijd wordt de nieuwe game Palworld door maar liefst vijf miljoen mensen gespeeld. Op gameplatform Steam is het de grootste titel van dit moment - maar critici beschuldigen de makers van diefstal.

Palworld lijkt in screenshots en video’s sprekend op Pokémon, met als groot verschil dat de kleine monsters ook met geweren op elkaar kunnen schieten. In de praktijk combineert de game dat met survival-elementen als in Minecraft om iets nieuws neer te zetten.

De game verscheen eind vorige week in early access-vorm op pc-platform Steam en Microsofts abonnementsdienst Game Pass. Het spel is nog niet af, maar gamers kunnen hem nu alvast spelen om te helpen fouten te vinden en nieuwe functies te testen.

Vijf miljoen spelers

Volgens de makers heeft de game in drie dagen tijd maar liefst vijf miljoen spelers bereikt. Hoeveel daarvan het spel ook hebben gekocht is niet bekend: wie via Game Pass speelt hoeft het spel immers niet los aan te schaffen.

Op Steam spelen op het moment van schrijven 1,4 miljoen mensen tegelijkertijd de game. Daarmee is hij populairder dan de normaliter grootste hits als Counter-Strike 2 en Dota 2.

'Namaak uit Pokémon’

Tegelijkertijd ligt het spel onder vuur: de ontwerpen van de monsters lijken volgens critici wel héél erg op bestaande beesten uit Pokémon. In sommige gevallen zijn de 3D-modellen slechts op een paar kleine punten veranderd.

De oprichter van ontwikkelstudio Pocketpair was in het verleden heel positief over het gebruik van kunstmatige intelligentie bij game-ontwerp, waardoor het vermoeden bestaat dat een AI is gevraagd nieuwe Pokémon-ontwerpen te maken. Dat verklaart waarom de ontwerpen zo op het origineel lijken: een AI bouwt voort op iets dat eerder is gemaakt.