Nintendo grijpt in en haalt Pokémon-mod voor Palworld offline

© ToastedShoes

Nintendo grijpt in en haalt Pokémon-mod voor Palworld offline
23 januari om 19:58
Laatste update: 23 januari om 20:52

Drie dagen geleden werd Palworld gelanceerd, een game die sterk doet denken aan Pokémon, maar dan met geweren. Al snel maakte een gebruiker een mod die de in-game monstertjes omvormde tot Pokémons en de speler tot Ash Ketchum. Daar maakt Nintendo nu een einde aan.

Nintendo laat er geen gras over groeien. Binnen een dag na het verschenen van de mod heeft het Japanse gamebedrijf actie ondernomen. De pagina waarop je de mod tot voor kort kon downloaden, werkt niet meer. Zelfs de video die maker ToastedShoes op X plaatste om de mod te promoten, is verwijderd. Op moment van schrijven kan je de volledige video wel nog altijd op YouTube vinden. 

ToastedShoes liet al op X weten dat zijn team een DMCA heeft ontvangen van Nintendo. Dat is de Amerikaanse wet die waakt over auteursrechten op het internet. ToastedShoes zegt de mod wel gratis beschikbaar te willen maken voor iedereen, maar is bang dat Nintendo in dat geval verdere actie zal ondernemen.

Wat doet de mod?

De mod verandert het hoofdpersonage van Palworld naar Ash Ketchum, het hoofdpersonage van de televisieserie Pokémon. De Pals zelf, de diertjes die in Palworld voorkomen, worden uiteraard getransformeerd tot Pokémons. 

Daar eindigt het niet. De eerste hoofdbaas van het spel verandert met de mod in Jessie, lid van Team Rocket, een maffia-achtige organisatie in de Pokémonwereld. De Pal Spheres, de ballen waarmee je Pals vangt, zijn natuurlijk omgevormd tot Poké Balls.

'Ripoff'

Zelfs zonder de mod lijkt Palworld sterk op Pokémon. Je loopt rond in een wereld, verzamelt cartoonachtige monstertjes in ballen en vecht ermee. Bovendien lijken de diertjes vaak sterk op individuele Pokémons. Het grote verschil is dat je personage in Palworld ook zelf vecht met allerlei wapens, waaronder geweren. Je kan ook zelf gebouwen bouwen.

Dan McGowan, van 2008 tot 2020 Chief Legal Officer bij Pokémon, heeft het spel al rechtstreeks onder vuur genomen. "De game ziet eruit als de gebruikelijke ripoff-onzin die ik duizend keer per jaar zou zien toen ik Chief Legal Officer van Pokémon was. Ik ben gewoon verbaasd dat het zo ver is gekomen."

Lees meer nieuws over Nintendo, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.