© Tata

Elektrische auto voor een prikkie: deze nieuwe EV van Tata is spotgoedkoop

Elektrische auto voor een prikkie: deze nieuwe EV van Tata is spotgoedkoop

23 januari - 22:37 Laatste update: 24 januari - 10:18

De Indiase fabrikant Tata brengt een elektrische crossover op de markt die omgerekend 12.000 euro kost. Maar zien we deze budget-EV ooit in Nederland?

Tata probeert zich al enkele jaren te positioneren als producent van goedkope elektrische auto's. Het bedrijf heeft al een handjevol modellen op de markt gebracht. De goedkoopste daarvan, de Tiago.ev hatchback, kost omgerekend zelfs maar 9.600 euro.

Nu brengt Tata ook een elektrische crossover op de markt. De Punch.ev, een elektrische versie van de bestaande Punch, gaat over de toonbank voor net iets meer dan 12.000 euro.

Actieradius en topsnelheid

Standaard wordt de Punch.ev uitgerust met een accu van 25 kWh. Dat moet een rijbereik van 315 kilometer mogelijk maken. Dat cijfer lijkt in de praktijk echter onhaalbaar. De eerste Nissan Leaf had bijvoorbeeld een accu van 25 kWh. Daar haalde je zo'n 150 kilometer mee.

Voor zo'n 2.000 euro meer krijg je er 10 kWh bij, volgens het optimistische Tata goed voor een rijbereik van 421 kilometer. Deze versie, de 'Long Range', kan voor een extra som ook snelladen met 50 kW.

De Punch.ev krijgt een elektromotor die 82 pk levert, met een koppel van 114 Nm. Bij een geüpgraded exemplaar wordt dat respectievelijk 122 pk en 190 Nm. Met die krachtigere versie ga je van 0 naar 100 km/u in 9,5 seconden. De krachtigste Punch.ev haalt een topsnelheid van 140 kilometer per uur.

Goedkoopste elektrische auto

Interesse? Dan heb je pech, want de Tata Punch.ev komt voorlopig niet in Europa op de markt. Hetzelfde geldt vooralsnog voor een andere spotgoedkope EV, de BYD Seagull, die in China omgerekend 10.400 euro kost. Het is nog afwachten of en wanneer BYD dat model in Europa uitbrengt. 

In Nederland is de Dacia Spring al jaren de goedkoopste EV en die is er vanaf 21.750 euro.

Meer nieuws over elektrische auto's, en mis niks met onze nieuwsbrief.