© Unsplash

Komt de Tesla Model 2 eraan? 'Tesla begint in 2025 met nieuwe elektrische auto'

Komt de Tesla Model 2 eraan? 'Tesla begint in 2025 met nieuwe elektrische auto'

24 januari - 13:55 Laatste update: 19:16

Tesla zou van plan zijn om volgend jaar aan de productie van een nieuw elektrisch voertuig te beginnen. Wordt dit de langverwachte Tesla Model 2?

De producent van elektrische auto's zou gesprekken hebben gehad met leveranciers over de productie van een nieuw Tesla-model. Dat meldt Reuters, dat met anonieme bronnen binnen het bedrijf sprak. "Tesla heeft leveranciers verteld dat het medio 2025 wil beginnen met de productie van een nieuwe elektrische auto voor de massamarkt met de codenaam Redwood."

Volgens twee van de bronnen waar Reuters mee sprak, zal de nieuwe Tesla een ‘compacte crossover’ worden. Zij zeggen dat het bedrijf een wekelijkse productie van 10.000 voertuigen voorziet, meer dan een half miljoen per jaar. In welke fabriek dat zal gebeuren, is nog niet bekend. De productie zou vanaf juni 2025 worden opgestart. Een van de bronnen denkt dat productie op grote schaal echter pas vanaf 2026 realistisch is.

Opvallende timing

De timing van het nieuws is opvallend. Vanavond zal Tesla immers de winstcijfers van het vierde kwartaal van 2023 bekendmaken. Eerder in januari was al bekendgemaakt dat de verkoopcijfers in het laatste kwartaal met 20 procent zijn gestegen tegenover dezelfde periode in 2022. Het bedrijf verkocht tijdens het laatste kwartaal 484.507 auto’s, een record. 

Toch kon dat investeerders niet enthousiasmeren, aangezien Tesla zichzelf een groeidoelstelling van 50 procent per jaar heeft opgelegd. De jaarlijkse groei bedroeg in 2023 38 procent. 

Is dit de Model 2?

Tesla-topman Elon Musk liet eerder dit jaar, tijdens de jaarlijkse vergadering van aandeelhouders, weten dat het bedrijf aan twee nieuwe producten werkt. Wellicht bedoelde hij daarmee de (nog niet officieel de naam) Tesla Model 2, een EV die slechts 25.000 dollar moet kosten, en de 'Robotaxi', een volledig zelfrijdende auto waar nog niet veel over bekend is. 

Hoewel Musk volgens zijn biograaf Walter Isaacson eerst de Robotaxi wilde laten bouwen, lijkt dat nog niet realistisch voor volgend jaar. Volledig zelfrijdende auto’s zijn op de meeste plaatsen nog niet eens legaal en de technologie heeft ook nog een lange weg af te leggen. Het lijkt hier dus eerder inderdaad om de langverwachte betaalbare Tesla te gaan.

Meer nieuws over elektrische auto's, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.