©Cruise

Zelfrijdende auto's teruggeroepen nadat voetganger werd meegesleurd

Bijna duizend robottaxi's teruggeroepen nadat voetganger werd meegesleurd

8 november om 16:46

Cruise, een dochterbedrijf van General Motors, heeft 950 zelfrijdende auto's teruggeroepen. Dat gebeurde nadat een van de robottaxi's een voetganger zes meter had meegesleurd.

Als gevolg van een ongeluk met een voetganger heeft Cruise heeft zijn zelfrijdende auto's van de weg gehaald en een software-update uitgerold. De GM-dochter voerde de terugroepactie vrijwillig uit, blijkt uit een nieuw rapport van de Amerikaanse toezichthouder NHTSA. Californië had onlangs de vergunning van Cruise al opgeschort vanwege de afhandeling van het incident.

Bij het ongeluk werd een voetganger door een andere auto aangereden, waarna de persoon door de robottaxi van Cruise werd meegesleurd. De zelfrijdende auto had op dat moment stil moeten blijven staan. De persoon werd door de Cruise-auto zo'n zes meter meegesleept en raakte daarbij gewond.

Fout in het systeem

Volgens Cruise zat er een fout in de zelfrijdende software waardoor de robottaxi’s 'onder bepaalde omstandigheden' optrokken terwijl dat niet moest. "Dit probleem kan zich voordoen na een botsing met een voetganger die zich laag of op de grond bevindt in het pad van het voertuig." 

Het Californische verkeersministerie beschuldigt Cruise er ook van videobeelden van het incident achter te houden, maar het bedrijf zelf ontkent dat er meer beelden zijn dan de instantie heeft bekeken.

Meer incidenten

Cruise test zijn robottaxi's onder meer in San Francisco, Phoenix, Miami en drie steden in Texas. In San Francisco reden de zelfrijdende Cruise-auto's sinds kort 24 uur per dag rond, maar er waren de laatste tijd meer incidenten. Zo reed een Cruise-auto zichzelf muurvast in vers beton.

Ook blokkeerden twee robottaxi's een ambulance die een zwaargewonde patiënt vervoerde. De patiënt overleed na de rit in het ziekenhuis. 

Concurrenten

De grote concurrent van Cruise is Waymo, een dochterbedrijf van Google, dat ook met honderden robottaxi's rondrijdt in meerdere Amerikaanse steden. Ook Tesla ontwikkelt een robottaxi, die volgens de biograaf van Elon Musk een 'futuristisch ontwerp' krijgt.

Lees meer tech-nieuws.