© Unsplash

Dit is hoe de rijksoverheid overbelasting op het laagspanningsnet wil voorkomen

Dit is hoe de rijksoverheid overbelasting op het laagspanningsnet wil voorkomen

24 januari - 14:50

Rob Jetten (D66), minister voor Klimaat en Energie, heeft maandag de actieagenda laagspanningsnet voorgesteld. Die is vooral gericht op hoe particulieren en bedrijven zonnepanelen gebruiken.

De actieagenda is een reeks maatregelen die ervoor moeten zorgen dat problemen met het stroomnet worden voorkomen. Doordat het zo druk is op het midden- en hoogspanningsnet, bestaat immers het risico dat er ook problemen gaan ontstaan op het laagspanningsnet. Vooral nieuwe aansluitingen kunnen daardoor problemen ondervinden. Het laagspanningsnet is het net waar vooral particulieren en kleine bedrijven gebruik van maken. 

De rijksoverheid, samen met een aantal andere partijen, wil een aantal stappen ondernemen. Het lokale elektriciteitsnet moet eerst en vooral worden uitgebreid. De komende elf jaar zal daarvoor tussen de 80.000 en 105.000 kilometer kabel worden aangelegd. Ook moeten er minstens 37.000 elektriciteitshuisjes worden bijgebouwd.

Daarnaast moeten ook de prognoses voor toekomstig stroomnetgebruik worden verbeterd en moet het netwerkgebruik geoptimaliseerd worden voor meer efficiëntie.

Problemen voor kleine gebruikers

Dat er nu actie wordt ondernomen, is volgens de actieagenda zeer belangrijk. In de agenda staat te lezen dat, indien er niets gebeurt, tot 750.000 kleine gebruikers te maken kunnen krijgen met overspanning. Daardoor kan de zonne-energie die zij genereren niet naar het net vloeien. 400.000 gebruikers kunnen te kampen krijgen met een groter risico op storingen en 350.000 gebruikers met onderspanning. Daardoor kunnen bepaalde apparaten soms niet goed werken.

Ook de wachttijd voor een nieuwe aansluiting voor kleinverbruik zou aanzienlijk kunnen toenemen, aldus de agenda. Zonder bijkomende maatregelen zou het maanden kunnen duren voor een nieuwe gebruiker kan worden aangesloten op het net. 

Eigen gebruik wordt de norm

Om de overlast op het net tegen te gaan, vindt Netbeheer Nederland ook dat het eigen gebruik van wind- en zonne-energie de norm moet worden. Ook vindt de brancheorganisatie van energienetbeheerders dat er een spitstarief moet komen.

“Het energiesysteem vraagt ander gedrag, waarbij vooral elektriciteit wordt gebruikt wanneer er veel opwek van wind of zon is en minder elektriciteit wordt gebruikt tijdens piekuren. Momenteel hebben bestaande bedrijven te weinig belang om te gaan spitsmijden, terwijl nieuwe bedrijven staan te wachten op de oprit. Er zijn nieuwe spelregels nodig”, klinkt het bij Netbeheer Nederland, aldus Solar Magazine