© Pipistrel

Onderzoek: elektrische vliegtuigen zijn veel beter voor het milieu

Onderzoek: elektrische vliegtuigen zijn veel beter voor het milieu

24 januari - 20:43 Laatste update: 25 januari - 02:28

Wetenschappers hebben voor het eerst een levenscyclusanalyse gedaan van een klein elektrisch vliegtuig. Daaruit blijkt dat de totale klimaatimpact veel kleiner is dan van een vliegtuig op fossiele brandstoffen.

De vliegtuigindustrie is verantwoordelijk voor zo’n 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar in tegenstelling tot auto’s, is het niet evident om elektrische vliegtuigen te ontwikkelen. De energiedensiteit voor batterijen die nodig is om een vlucht op lange afstand uit te voeren, is met huidige technologie niet haalbaar. 

Toch worden hier en daar al wat kleine elektrische vliegtuigjes ontwikkeld. Die zullen vooral handig zijn voor korte vluchten. Daar is wel degelijk een markt voor. Zo’n kwart van alle vluchten in Europa legt minder dan 400 kilometer af

Klein elektrisch vliegtuig

Maar hoewel elektrische vliegtuigen dergelijke korte vluchten best kunnen doen, is er nog de vraag of ze milieuvriendelijk genoeg zijn om te bouwen. In een nieuwe studie van de Zweedse universiteit Chalmers werd om die reden voor het eerst de volledige levenscyclus van een klein elektrisch vliegtuig onder de loep genomen. 

De onderzoekers bestudeerden de Pipistrel Alpha Electro. Zij kozen dit model omdat hetzelfde vliegtuig ook bestaat met een verbrandingsmotor. Dat maakte het mogelijk om rechtstreeks te vergelijken.

Tot 60 procent

Uit het onderzoek blijkt dat het elektrische vliegtuig tijdens zijn hele levensloop minder vervuilend is dan het conventionele vliegtuig. Volgens de wetenschappers kan de impact op het klimaat tot 60 procent minder groot zijn. Er is echter één voorbehoud. De hoeveelheid zeldzame mineralen die nodig zijn, ligt met minstens 50 procent hoger.

Net als bij elektrische auto’s betekent dit dat de impact van de productie groter is dan wanneer een voertuig met een verbrandingsmotor wordt gemaakt. Vooral de batterij neemt een groot deel van het klimaatbudget op. Na zo’n duizend vluchturen haalt het elektrisch vliegtuig echter zijn fossiele broertje in. Daarna is hij 'netto' beter voor het milieu. De verwachte levensduur van het onderzochte vliegtuig is volgens de fabrikant 4000 vluchturen. 

Meer nieuws over elektrische voertuigen, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.