© Unsplash

Nieuwe versie Siri moet slimmer zijn dan ChatGPT: wanneer komt het naar je iPhone?

Nieuwe versie Siri moet slimmer zijn dan ChatGPT: wanneer komt het naar je iPhone?

24 januari om 22:42
Laatste update: 25 januari om 02:29

De volgende versie van de Apple-assistent Siri wordt aangedreven door generatieve AI. De aankondiging van deze slimmer Siri wordt in juni verwacht, waarna de update in het najaar naar je iPhone komt. 

Apple heeft een achterstand opgelopen in de wereldwijde race om diensten met generatieve AI te ontwikkelen. Siri, de persoonlijke assistent van de iPhone-maker, is intussen sterk verouderd, bijvoorbeeld vergeleken met ChatGPT Plus, de betaalde versie van OpenAI’s ChatGPT.

Daar komt waarschijnlijk snel verandering in. Vorig jaar kwam al naar buiten dat Apple druk in de weer is met de ontwikkeling van zijn eigen AI-taalmodel, dat door sommige analisten 'AppleGPT' wordt genoemd. Bijna de helft van de AI-gerelateerde vacatures bij Apple gaat inmiddels over generatieve AI, blijkt uit een recente analyse door de bank Morgan Stanley. 

Apple heeft zelf nog niets gezegd over de AI-mogelijkheden van Siri, maar volgens de Financial Times is de kans erg groot dat de vernieuwde assistent in juni wordt gepresenteerd tijdens de Apple's ontwikkelaarscongres WWDC, het Worldwide Developers Conference. In het najaar verschijnt de 'slimmere' Siri dan op je iPhone, bij de update naar iOS 18. 

Ambitieuze plannen

Om andere AI-toepassingen de loef af te steken, heeft het bedrijf uit Cupertino een paar ambitieuze plannen, zeggen de bronnen van de Financial Times. In plaats van AI te gebruiken die altijd verbonden moet zijn met internet om te kunnen werken, zou Apple werken aan AI-verwerkingen op het apparaat zelf. Alles zou dus op je iPhone gebeuren, zelfs als je geen verbinding hebt.

Ook zou Apple werken aan AI die niet alleen taal kan verwerken, maar ook audio en video. Daardoor zou Siri een volwaardige virtuele assistent kunnen worden.

Concurrenten

Voorlopig is nog niet bekend hoe ver Apple hiermee is. Wel is duidelijk dat het bedrijf sterk in wil zetten op AI. Apple zou vorig jaar al een miljard dollar hebben vrijgemaakt om de technologie te ontwikkelen.

De komende jaren zal dat bedrag wellicht oplopen, nu rivalen als Microsoft en Google veel meer uitgeven aan AI. Ook concurrent Samsung zet met zijn nieuwe Galaxy S24 vol in op AI

Lees meer over Apple, of download onze Bright-app voor iOS.