Palworld in het vizier: 'We gaan kijken of ze Pokémon hebben nagemaakt'

Palworld in het vizier: 'We gaan kijken of ze Pokémon hebben nagemaakt'

25 januari - 10:37

De makers van Pokémon hebben het gigantisch populaire Palworld in het vizier: ze gaan kijken of de game hun auteursrecht van de Pokémon-makers schendt.

Palworld is in korte tijd onwijs populair geworden. Op het moment wordt het spel dagelijks door meer mensen gespeeld dan Fortnite. In vijf dagen tijd is de game meer dan zeven miljoen keer verkocht.

Tegelijkertijd ligt het spel flink onder vuur: de monsters die je erin kunt vangen lijken sprekend op bestaande wezens uit Pokémon, met hier en daar wat kleine aanpassingen. Critici spreken van plagiaat.

"We hebben veel vragen gekregen over de game van een ander bedrijf die in januari 2024 verscheen", schrijft The Pokémon Company nu op zijn website. "We hebben geen toestemming gegeven om het intellectueel eigendom of andere materialen in deze game te mogen gebruiken."

Onderzoek gestart

De uitgever durft nog niet meteen van plagiaat te spreken, maar wil dat wel gaan uitzoeken. "We gaan een onderzoek starten en nemen de gepaste stappen als blijkt dat ons auteursrecht wordt geschonden."

Recent maakte een YouTuber een mod voor Palworld, waarmee je de game kon aanpassen om daadwerkelijke monsters en personages uit Pokémon toe te voegen. Daar werd snel een stokje voor gestoken: na publicatie van een eerste video zei de maker dat "Nintendo voor hem was gekomen" en hij alles moest verwijderen.

Meer over games of abonneer je gratis op de Bright Nieuwsbrief.