©Unsplash

'Apple ziet iOS 18 als grootste update in geschiedenis van het bedrijf'

'Apple ziet iOS 18 als grootste update in geschiedenis van het bedrijf'

29 januari - 15:46

iOS 18 belooft een gigantische update te worden, met kunstmatige intelligentie in veel onderdelen van het systeem. Apple zou de update zien als 'één van de grootste, zo niet de grooste update in de geschiedenis van het bedrijf'.

Het duurt nog wel even totdat we iOS 18 te zien krijgen: traditiegetrouw worden nieuwe versies van Apple-systemen onthuld tijdens ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni. Maar nu al belooft iOS 18 een enorme update te worden, schrijft de doorgaans goed ingelichte Mark Gurman van Bloomberg in zijn nieuwsbrief.

"Mij is verteld dat het nieuwe besturingssysteem binnen het bedrijf gezien wordt als één van de grootste iOS-updates, zo niet de grootste – in de geschiedenis van het bedrijf", aldus Gurman. Hij schreef eerder al met hoge verwachtingen over iOS 18, met onder andere veel vernieuwingen op het gebied van AI.

Apple-softwarehoofd Craig Federighi zou naast die AI-functies "veel meer" nieuws beloven, schreef Gurman vorig jaar al. iOS 18 zou "allerlei ambitieuze veranderingen" bevatten. Hoewel iOS elk jaar een nieuwe versie krijgt, zijn er het ene jaar meer vernieuwingen dan het andere jaar.

Slimmere Siri en chatbot in berichten

Siri zou volledig herzien worden in iOS 18, en dan gebaseerd zijn op een groot taalmodel – net zoals bijvoorbeeld ChatGPT. Daardoor zou Siri eindelijk slimmer zijn en beter antwoord kunnen geven op veel meer vragen en opdrachten. Volgens recente geruchten zou het taalmodel van Apple slimmer zijn dan ChatGPT.

Ook de Berichten-app zou AI krijgen, en vragen kunnen beantwoorden naast het beter invullen van automatische antwoorden. Nu is het al mogelijk om zo'n automatisch antwoord aan te tikken vanaf de Apple Watch, AI zou de reacties een stuk persoonlijker moeten maken en beter passend bij de situatie.

De kantoor-apps van Apple zouden AI krijgen, net als Apple Music. En ook Apple-ontwikkel-app Xcode zou AI-ondersteuning krijgen: in concurrerende diensten is daar al sprake van. AI kan programmeercode controleren op fouten, of te helpen om bestaande oplossingen te kopiëren vanuit andere apps.

Meer over iOS, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.